Ο μήνας Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Καθώς έχουμε καθιερώσει την 14 η Νοεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη!. Το ζητούμενο για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι και παραμένει ίδιο: η ρύθμισή του που είναι απαραίτητη για την ποιότητα της ζωής μας!
Στην Ελλάδα το ποσοστό των γνωστών διαβητικών ανέρχεται στο 7 – 8 % του συνολικού πληθυσμού. Δηλαδή έχουμε περίπου 700.000 γνωστούς διαβητικούς απ’ τους οποίους μόνο το 20% παρακολουθεί την πάθηση με τρόπο ικανοποιητικό. Και υπάρχει ένα ποσοστό 5% που έχει το πρόβλημα και το αγνοεί.
Η σημασία της πρόληψης
Εξίσου σημαντική με την διάγνωση και την αντιμετώπιση είναι και η πρόληψη του ΣΔ. Με τις έγκαιρες παρεμβάσεις σε παράγοντες κινδύνου όπως η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.
Διατροφή
Για μια σωστή κι αληθινά ωφέλιμη διατροφή χωρίς μεγάλη προσπάθεια και σπατάλες μπορούμε να πούμε ότι. Ο διαβητικός μπορεί να τρώει απ’ όλα κι από λίγο, πολλές φορές την ήμερα χωρίς ζάχαρη και γλυκά. Η αναλογία και η περιεκτικότητα των τροφών σε Υδατάνθρακες, Λευκώματα και Λίπη πρέπει να’ ναι σταθερή και ισομερώς κατανεμημένη καθ’ όλο το 24ωρο. Σε 5-6 μικρά γεύματα αντί των 2-3 μεγάλων γευμάτων. Έτσι, αποφεύγονται οι μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου και η καλύτερη ρύθμισή του. Οι διαβητικοί που κάνουν Ινσουλίνη, ουδέποτε πρέπει να παραλείπουν κάποιο από τα προκαθορισμένα γεύματα τους. Ούτε να αντικαθιστούν κάποιο χαμένο γεύμα τρώγοντας περισσότερο σε κάποιο άλλο.
Άσκηση
Η άσκηση είναι απαραίτητη για τον ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη. Όχι τόσο για την βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου όσο και για τις προστατευτικές καρδιαγγειακές του επιδράσεις. Συστήνεται μέτριας έντασης αεροβική άσκηση (ποδηλασία, γρήγορο περπάτημα, κολύμβηση) για 20 – 30 λεπτά, 4 ή 5 φορές την
εβδομάδα. Ωστόσο, είναι χρήσιμη η επικοινωνία με τον προσωπικό γιατρό για την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης για άτομα μεγαλύτερα των 40 ετών. Καθώς και αυτά που πάσχουν από κάποιο νόσημα.
Τα νεαρά κυρίως άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου Ι, έχουν πάντοτε ανάγκη Ινσουλίνης και δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτή. Αντίθετα οι μεσήλικες και τα ηλικιωμένα άτομα δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από τη σωστή διατροφή, σωματική άσκηση και ενίοτε αντιδιαβητικά χάπια από το στόμα.
Χρήσιμα tips!
- Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Ασκηθείτε έστω και λίγο κάθε μέρα.
- Προγραμματίστε τα γεύματα σας με τη βοήθεια διαιτολόγου.
- Ελέγχετε το σάκχαρο σας τακτικά μόνοι σας.
- Ελέγχετε συχνά τη πίεση και τα λιπίδια στο αίμα σας.
- Όταν αρρωσταίνετε κυρίως με πυρετό ενημερώνετε το γιατρό σας.
- Επισκεφθείτε το γιατρό σας τουλάχιστον μια φορά στους 4 μήνες.
- Μη ξεχνάτε. Μπορείτε να ζείτε μια απόλυτα φυσιολογική ζωή.
Πηγές- χρήσιμοι σύνδεσμοι
https://www.elodi.org/
www.ede.gr
www.worlddiabetesday.org