Αρχική » Άρθρα υγείας » Πρόληψη » Η σημασία της πρόληψης στην παιδική ηλικία
Συμβουλές πρόληψης για τα παιδιά

Η σημασία της πρόληψης στην παιδική ηλικία

Αν η πρόληψη έχει μεγάλη αξία στους ενήλικες, στα παιδιά με ολόκληρη ζωή μπροστά έχει ακόμη μεγαλύτερη. Τα παιδιά χρειάζονται  ιατρικό έλεγχο σε κάθε φάση της ανάπτυξής τους. 

Για την επιτυχία της πρόληψης είναι απαραίτητες οι συστηματικές επισκέψεις στον παιδίατρο:

  • 1ον χρόνο κάθε μήνα
  • 2ο και 3ον χρόνο κάθε 3 μήνες
  • 4ον και 5ον χρόνο κάθε 6 μήνες
  • Από 6ον-18ον χρόνο 1 φορά το χρόνο.

Στην πρώτη επίσκεψη μετά τον τοκετό πρέπει να δοθεί στους γονείς βιβλιάριο υγείας του παιδιού με όλες τις πληροφορίες της εγκυμοσύνης, τοκετού και περιγεννητικής περιόδου. Το βιβλιάριο πρέπει να το φέρνει η μητέρα πάντοτε μαζί της και να γίνεται ενημέρωση με όλες τις σημαντικές πληροφορίες για το μωρό. Ο παιδίατρος θα ενημερωθεί και θα καταγράψει στην κάρτα του παιδιού όλα τα προβλήματα της εγκυμοσύνης, την ηλικία κύησης, το είδος του τοκετού και τα προβλήματα αμέσως μετά τον τοκετό (αν υπήρξαν).

Το check-up για παιδιά περιέχει αρκετές αιματολογικές και μη εξετάσεις «κλειδιά» που είναι δυνατό να οδηγήσουν άμεσα ή να κατευθύνουν προς τη διάγνωση ποικίλων αιματολογικών – μεταβολικών – ενδοκρινολογικών νοσημάτων ή διαταραχών (καρδιάς – ήπατος – νεφρών –μυών κ.ά.). Ο υπερ ή υποθυρεοειδισμός, η σιδηροπενία με ή χωρίς αναιμία, η υποβιταμίνωση D έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική αλλά και νοητική – ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού, εάν δεν αναγνωρισθούν έγκαιρα.

Ακόμη, δεν νοείται με τους γνωστούς κινδύνους, νέα παιδιά να κάνουν αθλητισμό ή και ακόμη πρωταθλητισμό, χωρίς προηγουμένως να έχουν υποβληθεί σε πλήρη κλινική και καταρχήν καρδιολογική εξέταση, και αν χρειασθεί εργαστηριακή εξέταση και διερεύνηση.

Προγραμματίζουμε εξετάσεις ρουτίνας

Στην ηλικία 2 μηνών υπερηχογράφημα ισχύων, νεφρών και εγκεφάλου και στις ηλικίες 12 μηνών, 3 χρόνων και 6 χρονών οφθαλμολογικό έλεγχο. 

Από δε την ηλικία των 2 χρονών ετησίως οδοντιατρική εξέταση.

Στις προληπτικές εξετάσεις μέχρι 18 χρονών:

  1. Εξασφαλίζεται ο πλήρης εμβολιασμός σύμφωνα με τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγεία και το σχήμα εμβολιασμών της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου.
  2. Αναζητούνται ανωμαλίες εκ γενετής, χρόνιες παθήσεις και παραπέμπονται σε ειδικούς.
  3. Ελέγχεται η σωματική ανάπτυξη (βάρος-ύψος-δείκτης μάζα σώματος-περιφέρεια κεφαλής), εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται έγκαιρα όλες οι αποκλίσεις και προλαβαίνονται σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης (υδροκέφαλος, νανισμός, μικροκεφαλία, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο κλπ. ).
  4. Αξιολογείται έγκαιρα η ψυχοσωματική ανάπτυξη και πρόοδος. Εντοπίζεται τυχόν ψυχοσωματική καθυστέρηση και με τη βοήθεια παιδονευρολόγου, φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή αντιμετωπίζεται.
  5. Γίνεται συστηματική αξιολόγηση ομιλίας, ακοής, όρασης, έκφρασης και αντιμετωπίζονται οι αποκλίσεις.
  6. Αντιμετωπίζονται όλα τα ορθοπαιδικά προβλήματα όπως: συγγενής εξάρθρωση ισχίου, πλατυποδία, σκολίωση, κλπ.
  7. Εντοπίζονται έγκαιρα φυσήματα, αρρυθμίες και αντιμετωπίζονται όλα τα εκ γενετής καρδιολογικά προβλήματα.
  8. Εντοπίζονται οδοντικές ανωμαλίες και γίνεται συστηματική παραπομπή σε οδοντίατρο και ορθοδοντικό.
  9. Αντιμετωπίζονται ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, κοινωνικής ένταξης, χρήση ουσιών και καπνίσματος.
  10. Αναζητούνται ενδοκρινολογικά προβλήματα, η σεξουαλική ανάπτυξη και ταυτότητα του παιδιού, η σεξουαλική ωρίμανση και αναζητούνται ορμονικές ανωμαλίες (κρυψορχία, πρώιμη ήβη κλπ).
  11. Αξιολογείται η σχέση γονιού παιδιού, η λειτουργικότητα της οικογένειας.
  12. Επίσης αναζητούνται μαθησιακά προβλήματα, όπως ΔΕΠ-Υ/ ΔΥΣΛΕΞΙΑ κλπ και σε συνεργασία με το σχολείο και εκπαιδευτικούς ψυχολόγους αντιμετωπίζονται.
Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top