Αρχική » Άρθρα υγείας » Άντρας » Movember: Λέμε ΝΑΙ στην πρόληψη υγείας των ανδρών!
Movember - Προληπτικές εξετάσεις για την ανδρική υγεία

Movember: Λέμε ΝΑΙ στην πρόληψη υγείας των ανδρών!

Ο Νοέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης των συνηθέστερων καρκίνων των ανδρών (πχ καρκίνος προστάτη, καρκίνος όρχεων) καθώς και της ψυχικής υγείας. 

Το παγκόσμιο κίνημα “Movember”, αναδεικνύει αυτή τη σημασία της ανδρικής πρόληψης. Κάθε Νοέμβριο, οι άνδρες σ’ όλο τον κόσμο αφήνουν μουστάκι, υπενθυμίζοντας στον εαυτό τους την υποχρέωση να δώσουν προτεραιότητα  στην πρόληψη. Η λέξη Movember είναι σύνθετη: από τις λέξεις Νοέμβριος (November) και μουστάκι (moustache) και μας θυμίζει ότι η πρόληψη δεν αφορά μόνο τις γυναίκες!

Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ένας στους έξι άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη, ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών. Στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος αλλά και θεραπεύσιμος, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα. Χάρη στον προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο 70% των ασθενών, η νόσος εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο στο οποίο το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό.

Το PSA είναι πλέον παγκοσμίως εξέταση ρουτίνας, που σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων.

10 tips για την καλή υγεία των ανδρών:

  • Να αθλείστε και να λέτε όχι σε αλκοόλ και κάπνισμα
  • Να πίνετε άφθονο νερό
  • Να τρέφεστε με λαχανικά και να καταναλώνετε κρέας και αλλαντικά με μέτρο
  • Όχι στον πολύ καφέ: οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος.  Εναλλακτικά  μπορούν να αντικαταστήσουν τον καφέ με τσάι και δη πράσινο, το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες.
  • Να ελέγχετε το άγχος σας
  • Όχι στα  λιπαρά τρόφιμα και δη στα trans λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος, ανάμεσά τους  και η περιοχή των όρχεων, αποδυναμώνοντας τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων.
  • Να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό
  • Να ελέγχετε τακτικά το βάρος σας
  • Να κάνετε τον ετήσιο απαραίτητο προληπτικό έλεγχο υγείας
  • Να συμβουλεύεστε το γιατρό σας μόλις εμφανίσουν ενοχλητικά συμπτώματα.
Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top