Αρχική » Άρθρα υγείας » Γυναίκα » Καρκίνος Μαστού και Εγκυμοσύνη
Καρκίνος Μαστού & Εγκυμοσύνη

Καρκίνος Μαστού και Εγκυμοσύνη

Kαρκίνος μαστού και εγκυμοσύνη: Πόσο συχνός είναι

Ο καρκίνος μαστού που διαπιστώνεται κατά την εγκυμοσύνη ή σε μια χρονική περίοδο μετά από τον τοκετό, ονομάζεται καρκίνος του μαστού της εγκυμοσύνης. Η ιατρική προσπάθεια σήμερα έχει στόχο να διασφαλίσει ταυτόχρονα τόσο την καλύτερη ογκολογική αντιμετώπιση της ασθενούς όσο και τη διαφύλαξη της ασφάλειας του εμβρύου.

Το 2-3% των καρκίνων του μαστού εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη ή τη λοχεία, εξηγεί ο Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος Μιχάλης Μαυρουδής (https://mavroudismichalis.business.site/). Οι απεικονιστικές εξετάσεις που συστήνονται είναι το υπερηχογράφημα μαστών το οποίο δεν έχει καμία επίδραση στο έμβρυο και η μαστογραφία, η οποία δεν αντενδύκνειται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με κατάλληλη κάλυψη της κοιλιακής χώρας.Η ακτινοβολία στην οποία εκτείθεται το έμβρυο είναι περίπου 0,4 mrad (όριο ασφαλείας 5 mrad).Το πρόβλημα είναι η μειωμένη ευαισθησία της μαστογραφίας,λόγω των αλλαγών κατά την εγκυμοσύνη (αυξημένη πυκνότητα με μείωση λιπώδους ιστού).

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διαγνωστική εξέταση εκλογής είναι η διαδερμική βιοψία με ειδική βελόνη (core biopsy),με την οποία μπορούμε να πάρουμε ένα τμήμα του όγκου και να κάνουμε ταυτοποίηση του.

Η περιγενννητική παρακολούθηση του εμβρύου από τον μαιευτήρα είναι πιο τακτική από αυτή της ανεπίπλεκτης εγκυμοσύνης , και προσαρμόζεται στο περιστατικό πριν και μετά από κάθε χημειοθεραπεία, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση κ.λπ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, η πρώιμη διακοπή της εγκυμοσύνης δεν συνδέεται με καλύτερη πρόγνωση του καρκίνου του μαστού.

Εφόσον η εγκυμοσύνη συνεχίζεται, συνιστάται τοκετός μετά την πνευμονική ωρίμανση του εμβρύου (περί τις 34 εβδομάδες). Η χειρουργική επέμβαση είναι η βασική γραμμή θεραπείας και δεν πρέπει να καθυστερεί, ανεξάρτητα από την ηλικία εγκυμοσύνης.

Πώς αντιμετωπίζεται εγκυμοσύνη

  • Συνήθως προτιμάται να γίνεται μαστεκτομή, δεδομένου ότι είναι δύσκολη η προεγχειρητική εκτίμηση της έκτασης ή της πολυεστιακότητας της νόσου.
  • Επεμβάσεις με διατήρηση του μαστού (ογκεκτομές), θα χρειαστεί να συμπληρωθούν με ακτινοθεραπεία και δεν είναι κατάλληλες για ασθενείς σε εγκυμοσύνη 1ου ή αρχικού 2ου τριμήνου. Αν γίνει ογκεκτομή στο 2ο ή 3ο τρίμηνο, η ακτινοθεραπεία θα ακολουθήσει κανονικά μετά τον τοκετό.
  • Επιπλέον, απαραίτητος είναι ο λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης, καθώς αφενός έχει διαγνωστικό όφελος, ενώ συντελεί και στον έλεγχο της νόσου περιοχικά.
  • Όσον αφορά την άμεση πλαστική αποκατάσταση, δεν συνιστάται, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η διάρκεια της χειρουργικής αναισθησίας.
  • Μετά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να γίνει χημειοθεραπεία χωρίς επιπτώσεις στο έμβρυο. Όσον αφορά την ακτινοθεραπεία, γενικά αποφεύγεται στην κύηση λόγω επιπτώσεων στο έμβρυο ( αποβολή, διαταραχές ανάπτυξης- διάπλασης, μεταλλάξεις –καρκινογένεση στο έμβρυο.
  • Τέλος, όσον αφορά την ορμονική και βιολογική θεραπεία, γενικά αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και χορηγούνται, όπου χρειάζεται, μετά τον τοκετό.

Συμπερασματικά, ο καρκίνος του μαστού στηνεγκυμοσύνη μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με καλά αποτελέσματα για τη μητέρα και με ασφάλεια για το παιδί της, αρκεί η διάγνωση να τεθεί έγκαιρα και με τον σωστό τρόπο.

Πώς εξασφαλίζεται η μέγιστη διαγνωστική ακρίβεια

Η Χειρουργική Κλινική Μαστού της Ευρωκλινικής, με Διευθυντή, τον κ. Μιχάλη Μαυρουδή διατηρεί αποκλειστική επιστημονική συνεργασία με το διεθνούς φήμης κέντρο μαστού ‘’Memorial Sloan Kettering’’ της Νέας Υόρκης, καθώς και τον αναγνωρισμένο χειρουργό, Virgilio Sacchini, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μέγιστη διαγνωστική ακρίβεια και σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση για κάθε ασθενή με καρκίνο του μαστού.

Κέντρο Μαστού της Ευρωκλινικής Αθηνών

Το υπερσύγχρονο Κέντρο Μαστού της Ευρωκλινικής Αθηνών αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο αναφοράς προσφέροντας ολοκληρωμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στις γυναίκες όσον αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του μαστού. Η ιατρική ομάδα του Κέντρου Μαστού διαθέτει εξειδίκευση στις παθήσεις του μαστού, πλούσια επιστημονική κατάρτιση και αποδεδειγμένη πολυετή εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα χαίρει της αναγνώρισης του ελληνικού αλλά και διεθνή ιατρικού κόσμου.

πηγή: www.euroclinic.gr

* O Μαυρουδής Μιχάλης είναι Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Μαστού Ευρωκλινική Αθηνών – Χειρουργική Ογκολογία Μαστού – Βιοψία Φρουρού Λεμφαδένα – ROLL. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε εδώ: https://bookadoc.gr/divisions/μαυρουδής-μιχαήλ/

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top