Αρχική » Άρθρα υγείας » Ενδοκρινολογία » Τα πολλά λιπαρά οδηγούν σε παχυσαρκία & αλλαγές στον εγκέφαλο;

Τα πολλά λιπαρά οδηγούν σε παχυσαρκία & αλλαγές στον εγκέφαλο;

Η παχυσαρκία δυστυχώς παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Οι  ραγδαίοι ρυθμοί εξάπλωσής της κάνουν κάποιους να τη χαρακτηρίσουν ως νόσο. Όμως, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής ευνοούν τη συνεχόμενη κατανάλωση λιπαρών τροφών, κάτι που συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξησή της. Εκτός από την παχυσαρκία, η κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να προκαλέσει και αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία. Πώς τα λιπαρά μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και αλλαγές στον εγκέφαλο;

Λιπαρά και παχυσαρκία

Η συχνή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά προκαλεί υπερβολική συσσώρευση του λίπους στον οργανισμό. Επίσης, εκτός από τη διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά η συσσώρευση παραπανίσιου λίπους μπορεί να προκληθεί από μεγάλες ποσότητες φαγητού ή την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Έτσι,  η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε λιπαρά σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή συμβάλλουν στην αύξηση των παχύσαρκων ατόμων παγκοσμίως. Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η παχυσαρκία στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλά, όπως για παράδειγμα:

  • σακχαρώδης διαβήτης (τύπου ΙΙ)
  • αρτηριακή υπέρταση
  • καρδιαγγειακές παθήσεις
  • εγκεφαλικό επεισόδιο
  • ορισμένες μορφές καρκίνου
  • αναπνευστικά προβλήματα κ.ά.

Λιπαρά και αλλαγές στον εγκέφαλο

Η διατροφή βάσει ερευνών έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Η κατανάλωση πολλών λιπαρών οδηγεί σε νευρολογικές αλλαγές, οι οποίες βάσει ερευνών, μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση παχυσαρκίας. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι η συχνή κατανάλωση λιπαρών δημιουργεί στον εγκέφαλο την ανάγκη να αποζητά όλο και περισσότερα. Έτσι, εάν το άτομο μπει σε μια διαδικασία δίαιτας ή βελτίωσης της διατροφής του, ο εγκέφαλος «αντιστέκεται» σε αυτή την αλλαγή. Η αντίσταση αυτή προκαλεί και συμπτώματα στέρησης, όπως και η διακοπή των εθιστικών ουσιών.

Επίσης, αποτελέσματα άλλων ερευνών υποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά επηρεάζει και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Ειδικότερα, η υπέρμετρη κατανάλωση λιπαρών φαίνεται να επηρεάζει τις λειτουργίες της μάθησης, αλλά και της μνήμης. Τα πολλά λιπαρά κάνουν τον οργανισμό να αντιστέκεται στην ινσουλίνη. Αυτή η αντίσταση, εκτός από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλεί προβλήματα μνήμης.

Τέλος, μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, βάσει δημοσιευμένης έρευνας στο Ιnternational Journal of Obesity, πειραματόζωα που λάμβαναν τροφές πλούσιες σε λιπαρά, εκδήλωσαν νευρικότητα και συμπτώματα κατάθλιψης, πριν ακόμη αυξηθεί το βάρος τους.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πολλά λιπαρά μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία ή να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο. Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία μπορεί να κρατήσει υγιές το σώμα μας, αλλά και το μυαλό μας. Η ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να συνοδεύεται και από κάποια μορφή άσκησης, η οποία θα εξασφαλίζει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στον οργανισμό μας.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα βάρους ή σακχαρώδους διαβήτη, η επίσκεψή σας στον ενδοκρινολόγο θα πρέπει να είναι άμεση. Η ρύθμιση του διαβήτη και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας.

Tο πολυϊατρείο Premedicare διαθέτει σύγχρονο ενδοκρινολογικό τμήμα με εξαιρετικά έμπειρο ιατρικό προσωπικό, όπου μπορείτε να αποκρυπτογραφήστε εύκολα και αξιόπιστα τον διατροφικό σας γενετικό κώδικα, μέσω του διαγνωστικού εργαλείου Clinical Nutri που παρέχει πολύτιμες συμβουλές για να εξατομικεύσετε τη διατροφή σας!

*To άρθρο υπογράφεται από τον ιδρυτή του πολυϊατρείου, Δρ Στυλιανό Δερμιτζάκη.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top