Αρχική » Άρθρα υγείας » Healthy tips » Καλοκαίρι: Φρούτα και Σακχαρώδης διαβήτης

Καλοκαίρι: Φρούτα και Σακχαρώδης διαβήτης

Τα φρούτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Πολυϊατρείου Premedicare, https://www.premedicare.gr/, το καλοκαίρι είναι μια εποχή όπου η κατανάλωση φρούτων αυξάνει σημαντικά, αφού αποτελούν ένα ελαφρύ και δροσερό γεύμα κατάλληλο για όλες τις ώρες. Αυτό συμβαίνει γιατί η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε νερό καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού”.

Πώς συνδέονται τα φρούτα και ο διαβήτης;

Ο μύθος ότι οι διαβητικοί ασθενείς δεν μπορούν να καταναλώνουν φρούτα έχει πλέον καταρριφθεί. Είναι αλήθεια ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, όμως αυτό μπορεί να συμβεί και σε ασθενείς χωρίς σακχαρώδη διαβήτη. Για την ακρίβεια τα φρούτα μπορούν να είναι η «λύση ανάγκης» των διαβητικών, αφού ικανοποιούν την ανάγκη τους για γλυκό, αποφεύγοντας την κατανάλωση ζάχαρης.

Τα φρούτα περιέχουν ένα σάκχαρο που ονομάζεται φρουκτόζη. Η φρουκτόζη μετατρέπεται μέσω του συκωτιού σε γλυκόζη και στη συνέχεια απελευθερώνεται στο αίμα. Η φρουκτόζη, σε αντίθεση με την απλή ζάχαρη, δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα σακχάρου ή της ινσουλίνης στο αίμα.

Ποια φρούτα δεν επηρεάζουν την αύξηση επιπέδων σακχάρου;

Η επιλογή των φρούτων από τους διαβητικούς ασθενείς θα πρέπει να πραγματοποιείται βάσει του γλυκαιμικού τους δείκτη. Μερικά φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι τα κάτωθι:

  • Φράουλες
  • Βατόμουρα
  • Μήλα
  • Κεράσια
  • Δαμάσκηνα
  • Πορτοκάλια
  • Νεκταρίνια
  • Ροδάκινα
  • Ακτινίδια

Από την άλλη, μερικά φρούτα του καλοκαιριού διακρίνονται από μέτριο και άλλα από υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Πιο συγκεκριμένα, μέτριο γλυκαιμικό δείκτη έχει το πεπόνι, το σύκο, ο ανανάς και η παπάγια και υψηλό έχουν το καρπούζι, τα σταφύλια και ο χουρμάς.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί πως οι διαβητικοί μπορούν να καταναλώσουν όλα τα φρούτα που προαναφέρθηκαν ακόμη και αυτά με τον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο έλεγχος των μερίδων είναι το κλειδί  για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και όχι τόσο το είδος των φρούτων που θα καταναλώσουν.

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση το καλοκαίρι

Οι διαβητικοί ασθενείς μπορούν να απολαύσουν τα αγαπημένα τους καλοκαιρινά φρούτα στις σωστές ποσότητες, χωρίς να απορρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να συμβάλλουν και αυτές με τη σειρά τους στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου:

  • Τα φρούτα είναι προτιμότερο να τα καταναλώνετε ολόκληρα παρά σε μορφή χυμού. Το ολόκληρο φρούτο περιέχει φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου, εν αντιθέσει με τους χυμούς που δε διαθέτουν.
  • Τα αποξηραμένα φρούτα θα πρέπει να τα καταναλώνετε με προσοχή και σύνεση ως προς την ποσότητα. Κατάλληλα για διαβητικούς είναι τα αποξηραμένα φρούτα  που δεν τα έχουν αποξηράνει με προσθήκη ζάχαρης.
  • Τα  λιγότερο ώριμα φρούτα είναι καλύτερη επιλογή για τους διαβητικούς ασθενείς. Βάσει ερευνών ένα γινωμένο φρούτο έχει τη διπλάσια ποσότητα γλυκαιμικού δείκτη συγκριτικά με το αντίστοιχο φρούτο, όταν είναι άγουρο.

Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή να απολαύσετε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων, ακόμη και αν έχετε διαβήτη. Η επιλογή φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη στις επιτρεπτές ποσότητες είναι η «χρυσή τομή», για να καταναλώνετε φρούτα χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας. 

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ρύθμισης του σακχαρώδους διαβήτη, επικοινωνήστε με το Πολυϊατρείο Premedicare : www.bookadoc/divisions/premedicare/

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top