Αρχική » Άρθρα υγείας » Γυναίκα » Γιατί είναι πιο συχνές οι ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι
ουρολοίμωξη

Γιατί είναι πιο συχνές οι ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι

Η ουρολοίμωξη είναι μία πάθηση που κάνει την εμφάνισή της κυρίως στις γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ωστόσο το καλοκαίρι εμφανίζει μεγάλη έξαρση, γιατί αφενός αυξάνει η σεξουαλική δραστηριότητα και αφετέρου πολλαπλασιάζονται τα μπάνια στη θάλασσα και οι δραστηριότητες στην παραλία.

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Ως ουρολοίμωξη ορίζουμε τη μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος από διάφορους μικροοργανισμούς όπως μύκητες, βακτήρια και ιοί. Ανάλογα με το όργανο που προσβάλλει και εκδηλώνουμε τη λοίμωξη, η ουρολοίμωξη παίρνει την ανάλογη ονομασία, για παράδειγμα, αναφέρουμε τη λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, δηλαδή την κυστίτιδα ή τη λοίμωξη στα νεφρά δηλαδή την πυελονεφρίτιδα.

Τα βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας και όταν πολλαπλασιάζονται προκαλούν λοιμώξεις. Το πιο συχνό αίτιο πρόκλησης των ουρολοιμώξεων είναι το βακτήριο Escherichia coli. Εάν ένα άτομο εκδηλώνει πάνω από τρεις ουρολοιμώξεις μέσα στο έτος μιλάμε για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Ουρολοίμωξη & Καλοκαίρι: Αίτια έξαρσης τους καλοκαιρινούς μήνες

Η έξαρση των ουρολοιμώξεων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αποτέλεσμα του κλίματος συνδυαστικά με κάποιες καλοκαιρινές συνήθειες. Το κλίμα του καλοκαιριού, η υγρασία, αυξάνει την εφίδρωση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η έντονη εφίδρωση συνδυαστικά με την κακή υγιεινή στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει στη λοίμωξη του ουροποιητικού.

Εκτός από το κλίμα, κάποιες από τις καλοκαιρινές μας συνήθειες μας κάνουν πιο ευάλωτους στην εκδήλωση ουρολοιμώξεων, όπως για παράδειγμα η πολύωρη παραμονή στην παραλία με βρεγμένο μαγιό. Ειδικά αν το μαγιό είναι στενό, ευνοεί την εκδήλωση λοιμώξεων στην ευαίσθητη περιοχή. Το νερό της θάλασσας (ή και της πισίνας), η άμμος έχουν πολλούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι προκαλούν μολύνσεις.

Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για βόλτες και δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Η «αναβολή» της ούρησης ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων στην ουροδόχο κύστη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την εκδήλωση ουρολοιμώξεων.

Συμπτώματα ουρολοίμωξης

Η βασική συμπτωματολογία της ουρολοίμωξης περιλαμβάνει τα παρακάτω:

 • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
 • Επιτακτική ανάγκη για ούρηση
 • Συχνοουρία
 • Αιματουρία
 • Θολά ή/και δύσοσμα ούρα
 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
 • Πόνος ή/και βάρος στα νεφρά(σε περιστατικά πυελονεφρίτιδας)
 • Ναυτία και εμετός
 • Πυρετός και ρίγη

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη είναι μια μόλυνση που αντιμετωπίζουμε επαρκώς με αντιβιοτική αγωγή. Πριν τον καθορισμό όμως της κατάλληλης θεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί έναν έμπειρο ουρολόγο και εν συνεχεία να υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις καλλιέργειας ούρων. Η καλλιέργεια ούρων βοηθά στην αναγνώριση του βακτηρίου ή του ιού που είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση της λοίμωξης. Μετά τον καθορισμό του υπαίτιου παθογόνου μικροοργανισμού, ο ασθενής λαμβάνει το κατάλληλο αντιβιοτικό για την αντιμετώπισή του.

Μέτρα πρόληψης για ένα καλοκαίρι χωρίς ουρολοίμωξη

Λαμβάνοντας υπόψιν και εφαρμόζοντας τα παρακάτω μέτρα προστασίας μπορείτε να θωρακίσετε τον οργανισμό μας ενάντια στις ουρολοιμώξεις. Ειδικότερα, τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή των ουρολοιμώξεων είναι τα παρακάτω:

 • Παραμένουμε ενυδατωμένοι, πίνοντας αρκετό νερό και χυμούς.
 • Μετά το μπάνιο στη θάλασσα , αποφεύγουμε την πολύωρη παραμονή στην παραλία με βρεγμένο μαγιό και κάνουμε ντους με καθαρό νερό.
 • Αποφύγετε να ξαπλώνετε απευθείας στην άμμο και επιλέξτε να χαρείτε το μπάνιο σας σε μια ξαπλώστρα ή μια πετσέτα.
 • Πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τις πετσέτες θαλάσσης και τα μαγιό.
 • Η χρήση προφυλακτικού μπορεί και αυτή να περιορίσει τις πιθανότητες εκδήλωσης ουρολοιμώξεων.

Εάν υποφέρετε από κάποια ουρολοίμωξη το καλοκαίρι, οι έμπειροι ουρολόγοι του Premedicare είναι σύμμαχοί σας στην αντιμετώπισή της. Το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό μας έχει αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά χρόνιων ουρολοιμώξεων, προτείνοντας σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες. Στο Κέντρο μάλιστα πραγματοποιούμε Rapid test ουρολοίμωξης με κόστος 20 ευρώ.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top