Αρχική » Άρθρα υγείας » Παθήσεις » Κολύμβηση: Πώς να αποφύγετε τραυματισμούς στον ώμο

Κολύμβηση: Πώς να αποφύγετε τραυματισμούς στον ώμο

Οι τραυματισμοί στον ώμο είναι συχνοί το Καλοκαίρι γι αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κολύμβηση στη θάλασσα ή την πισίνα, προκειμένου να τους αποφύγουμε.

Ποια λάθη κάνουμε όταν κολυμπάμε

Όπως τονίζει ο Παναγιώτης Πάντος, ορθοπαιδικός χειρουργός στο www.elbowandshowlder.gr ο κολυμβητής που θα πέσει στην θάλασσα μετά από 6 μήνες αποχής από το κολύμπι και θα διανύσει μεγάλη απόσταση την πρώτη μέρα, πιθανότητα να καταλήξει σε ενόχληση αργότερα. Η κολύμβηση τόσο για έναν αρχάριο όσο και για έναν επαγγελματία χρήζει περιόδων παύσης. Οι τραυματισμοί στον ώμο Ακόμα και επαγγελματίες κολυμβητές αναγκάζονται να κάνουν μία παύση από την προπόνησή τους μετά από τραυματισμό στον ώμο. Το εύρος των κινήσεων που εκτελεί ο ώμος κατά την κολύμβηση είναι μεγάλο αφού και το ίδιο το κολύμπι έχει πολλά μοτίβα κίνησης. Το αποτέλεσμα είναι τα άτομα που έχουν παραμείνει σε αδράνεια για πολύ καιρό να αντιμετωπίζουν ενοχλήσεις ή πόνο στην άρθρωση.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, 3/10 κολυμβητές θα έχουν κάποιον τραυματισμό στον ώμο
τους καλοκαιρινούς μήνες και αφού έχουν αφήσει όλο τον χειμώνα, χωρίς άσκηση.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντας κινδύνου για τραυματισμό στον ώμο μπορεί να είναι η λάθος τεχνική ή η κακή αναπνοή κατά τον συνδυασμό της με την κίνηση ή ακόμα και η έλλειψη της απαραίτητης ευλυγισίας της άρθρωσης. Ακόμα, η μειωμένη σωματική αντοχή μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους υπέρχρησης του ώμου στην προσπάθεια να βγει εις πέρας η απόσταση.

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις ώμου

Απλές συμβουλές πριν μπείτε στο νερό

Για να επιτύχετε καλύτερη καθοδήγηση του σώματός σας, πριν πέσετε στο νερό θα πρέπει:

  • να έχετε κάνει κάποια προθέρμανση ή ακόμα και κανονική προπόνηση για να προετοιμάσετε κατάλληλα τους μύες όλου του σώματος.
  • ανάλογα με την τεχνική κολύμβησης που θα επιλέξετε, παίζει ρόλο και η σωστή στάση του σώματος.
  • να αυξήσετε σταδιακά την ένταση και την ταχύτητα της κολύμβησης ώστε αποφύγετε την γρήγορη καταπόνηση.

    Αν παρόλα αυτά τραυματίσετε τον ώμο σας και πονάει για παραπάνω από 2 ημέρες, τότε απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει ώστε να αποτρέψετε μελλοντικούς τραυματισμούς.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον Ορθοπεδικό Χειρουργό Κο Πάντο Παναγιώτη : https://bookadoc.gr/divisions/πάντος-παναγιώτης/

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top