Αρχική » Άρθρα υγείας » Παθήσεις » Mindful eating: Η ενσυνειδητότητα στο πιάτο μας

Mindful eating: Η ενσυνειδητότητα στο πιάτο μας

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο πυρήνας της κοινωνικής ζωής στην χώρα μας στρέφεται γύρω από  το φαγητό. 
Σε κάθε περίπτωση  γιορτές, χαρές, λύπες, εκδηλώσεις,  η ελληνική οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από ένα στρωμμένο (με τα κατάλληλα εδέσματα) τραπέζι.
Ωστόσο η εποχή μας συχνά τείνει να δίνει μια υπερκαταναλωτική  μορφή σε όλο αυτό. Τόσο με την ποικιλία τροφίμων που επικρατεί, όσο και με  την αγωνία της ελληνίδας νοικοκυράς  να τους χορτάσει όλους.
Τι γίνεται όμως όταν χάνεται ο έλεγχος;
Και προσπαθούμε μετο φαγητό εκτός από την βιολογική πείνα, να “χορτάσουμε” και άλλες ανάγκες μας;
Τότε είναι που κάνουν την εμφάνισή τους οι τύψεις και οι ενοχές, και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Σχέση με το φαγητό

Τον παραπάνω κύκλο έρχεται να σπάσει  το mindful eating, το οποίο αποτελεί κομμάτι του “mindfulness”.
Μια τεχνική  που τις ρίζες της συναντάμε στις βουδιστικές διδασκαλίες.
Ο στόχος είναι  το άτομο  να έχει την ικανότητα να βρίσκεται στο παρόν και να το αντιλαμβάνεται μέσω των αισθήσεων του.
Επίσης, βασική αρχή αποτελεί η κατανόηση της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στο γεγονός που μας συμβαίνει (συμβάν), στις σκέψεις που προκαλούνται και κατ’επέκταση στα συναισθήματα που νιώθουμε. Και τελικά στο πως συμπεριφερόμαστε.
Αν κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει το συναίσθημα που βιώνει, θα μπορέσει συνειδητά να κάνει συνειδητές επιλογές για το τι θα πράξει.

Τα παραπάνω λοιπόν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε και στο κομμάτι της διατροφής. Το mindful eating  προωθεί  την επίγνωση των τροφών και ποτών που κάποιος επιλέγει, με στόχο την  ουσιαστική ικανοποίηση.
Και όχι να καλύψει άλλων αναγκών όπως η συνασθηματική πείνα. 
Μας καλεί μέσα από μικρά και σταθερά βήματα να αποκτήσουμε στο παρον μια πιο συνειδητή συμπεριφορά απέναντι στην διατροφή μας. Και νέες λειτουργικές συνήθειες που θα εφαρμόζονται αυτόματα στο τέλος. 
Πιο πρακτικά, το mindful eating μας καλεί να γευόμαστε και να απολαμβάνουμε κάθε μας μπουκιά.
Έτσι ο εγκέφαλος έχει τον απαραίτητο χρόνο για  να καταλάβει ότι το άτομο έχει νιώσει κορεσμό και ικανοποίηση από την τροφή. Αυτή που ο ίδιος συνειδητά έχει: ετοιμάσει, επεξεργαστεί, σερβίρει και  τελικά καταναλώσει.

Πως κάνω mindful eating;

Αν θέλει λοιπόν κάποιος να αρχίσει να τρέφεται με τις αρχές του mindful eating, πρέπει πρακτικά: πριν ξεκινήσει να τρώει να έχει επαφή με την τροφή.
Να την επεξεργαστεί μέσω των αισθήσεων, να νιώσει την υφή  της, το αρωμά της, ακόμα και τον ήχο που πιθανόν έχει. Όπως παραδείγματος χάρη, όταν κόβεις ένα κομμάτι μπάρα.
 Όταν λοιπόν τοποθετήσει την τροφή στο στόμα πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτή.
Μακριά από τηλεόραση ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές που μπορούν να του αποσπάσουν την προσοχή.
Και να αρχίσει να μασάει με αργό ρυθμό.  
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιος να εμποδίσει τον εαυτό του από το να καταναλώσει φαγητό που δεν έχει προγραμματίσει.
Και γενικότερα από διατροφικές συμπεριφορές/συνήθειες  που σαμποτάρουν την προσπάθεια του για απώλεια βάρους ή μία πιο υγιεινή διατροφή. Όλα τα παραπάνω στάδια δίνουν χρόνο στο διαιτώμενο να σκεφτεί αν όντως έχει ανάγκη να φάει κάποιο τρόφιμο ή απλά θέλει να το καταναλώσει. Για λόγους όπως ότι είναι στρεσαρισμένος ή πιεσμένος από εξωτερικές συνθήκες.

Tips για mindful eating:

Πρακτικές τεχνικές που θα βοηθήσουν να υιοθετήσετε την παραπάνω μέθοδο είναι να αποφεύγετε να τρώτε στο πόδι. Όταν κάθεστε στο τραπέζι προσπαθήστε να δίνετε την απαραίτητη προσοχή και τον χρόνο που χρειάζεται η διαδικασία αυτή.
Μέσα από όλα αυτά, ο στόχος είναι το κάθε άτομο να μην  παρασύρεται από το comfort food και το συναισθηματικό φαγητό.
Ούτε  στην συνέχεια να τιμωρεί τον εαυτό του γιατι έφαγε παραπάνω από όσο “έπρεπε”. Αλλά  να θρέψει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα του, αποκτώντας απόλαυση, ενέργεια και μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top