Αρχική » Άρθρα υγείας » Υγεία & διατροφή » Συναισθηματικό φαγητό: Πώς να το διαχειριστώ;

Συναισθηματικό φαγητό: Πώς να το διαχειριστώ;

Είναι πολύ πιθανό να έχεις ακούσει τον όρο «συναισθηματικό φαγητό». Για εσένα όμως που δεν το έχεις ακούσει ποτέ αυτόν τον όρο ή δεν έχεις καταλάβει ακριβώς τι είναι, αυτό το άρθρο είναι για να σου λύσει κάθε απορία.

Τι είναι συναισθηματικό φαγητό;        

Υπάρχουν δύο είδη πείνας. Το πρώτο είδος είναι η πραγματική πείνα, όταν δηλαδή το σώμα μας ζητάει πραγματικά φαγητό. Η δεύτερη μορφή πείνας είναι η συναισθηματική. Αυτή συμβαίνει όταν τα συναισθήματα μας μας οδηγούν στην κατανάλωση τροφής χωρίς να υπάρχει βιολογική (πραγματική) πείνα. Τα κύρια συναισθήματα οδηγούν συχνά στην πόρτα του ψυγείου είναι ο θυμός, η θλίψη, το άγχος, η πλήξη κτλ. αλλά και άλλες καταστάσεις όπως για παράδειγμα αυτή όταν  θέλουμε να απαντήσουμε σε κάποιον αλλά δεν απαντάμε (δεν εκφράζουμε αυτά που θέλουμε να πούμε) ή όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά και επικρατεί μεγάλη κούραση.  

Η «συναισθηματική πείνα» εμφανίζεται ξαφνικά. Μάλιστα μπορεί να έχουμε καταναλώσει πρόσφατα τροφή! Συνήθως τρώμε πολύ γρήγορα χωρίς να αισθανόμαστε την γεύση και την υφή της τροφής. Επίσης σε αυτή την περίπτωση, ζητάμε να φάμε κάτι πολύ συγκεκριμένο και αυτό συνήθως είναι υδατάνθρακας ή γλυκό. Μετά την κατανάλωση του, συνήθως αισθανόμαστε τύψεις.

Από την άλλη πλευρά  η πραγματική πείνα αυξάνεται σταδιακά. Δηλαδή πεινάμε λίγο, μετά λίγο περισσότερο και μετά παρά πολύ. Επίσης δεν θέλουμε να φάμε κάτι συγκεκριμένο! Θέλουμε απλά να καλύψουμε την πείνα μας. Μετά την κατανάλωση φαγητού σε αυτή την περίπτωση, αισθανόμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι. Επικρατούν δηλαδή όμορφα συναισθήματα.       

Πειράζει αν τρώω συναισθηματικά;      

Όλοι μας έχουμε καταναλώσει τροφή για συναισθηματικούς λόγους. Τα θέμα είναι πόσο συχνά γίνεται αυτό και τι έκταση παίρνει. Το να τρώει κανείς συναισθηματικά περισσότερο από μία φορά το μήνα, θεωρείται διατροφικά διαταραγμένο. Είναι κάτι που τον κάνει να νιώθει άσχημα και μεγάλη ανασφάλεια. Αισθάνεται έντονα πως το φαγητό τον καθορίζει ,τον κυριεύει. Πολλές φορές περά από την συχνότητα, υπάρχει πρόβλημα και στην ποσότητα. Κάποια άτομα που κάνουν υπερφαγικά επεισόδια, καταναλώνουν ανεξέλεγκτα τεράστιες ποσότητες φαγητού με αποτέλεσμα και να αισθάνονται δυσφορία και να μην μπορούν να ελέγξουν το βάρους τους.

Σε κάθε περίπτωση είναι βοηθητικό, αν σε κάποιον συμβαίνει κάτι παρόμοιο, όταν νιώσει έτοιμος, να δουλέψει πάνω σε αυτό με κάποιον εξειδικευμένο ειδικό. Το πρώτο βήμα είναι να ανακαλύψει ποιο ή ποια συναισθήματα κρύβονται πίσω από την κατανάλωση φαγητού. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι μέσα από εξατομικευμένες συμβουλές να κάνει βήματα προς τον στόχο του.

Μπορώ να δουλέψω μόνος μου την συναισθηματική κατανάλωση φαγητού; 

Έχω παρατηρήσει πως πολλοί άνθρωποι θέλουν να λύνουν μόνοι τους ό, τι τους απασχολεί και αργούν πολύ να πάρουν την απόφαση να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό. Η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού, είναι κάτι που σπάνια μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς μόνος τους και αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα είναι διότι δεν λαμβάνει χώρα σε μεγάλη βαθμίδα. Συνήθως θα χρειαστεί έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο και ίσως και κάποιον εξειδικευμένο ψυχολόγο.

Μπορεί το να απεγκλωβιστείς από το συναισθηματικό φαγητό να σου φαντάζει δύσκολο, αλλά είναι εφικτό. Αρκεί να δώσεις χρόνο στην προσπάθειά σου και να μάθεις να φροντίζεις σωστά το εαυτό σου! Κλείνοντας, δεν μπορώ να παραλείψω το αγαπημένο μου Motto, το οποίο σίγουρα σχετίζεται και με το προαναφερθέν θέμα: «Αγάπησε τον εαυτό σου τόσο πολύ ώστε να του επιτρέψεις να έχει ένα υγιεινό τρόπο ζωής».                      

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top