Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, θωρακίζοντας τον οργανισμό μας απέναντι σε ιώσεις και κρυολόγημα.
Στόχος μας είναι να φροντίσουμε ώστε να δίνουμε στο σώμα μας όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ώστε να διατηρείται το ανοσοποιητικό μας σύστημα όσο το δυνατόν πιο ισχυρό ενάντια σε «εξωτερικές επιθέσεις».
Τί είναι το ανοσοποιητικό σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύνολο οργάνων και βιολογικών μηχανισμών, που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού μας. Αυτό αποτελούν πολλά και διαφορετικά όργανα, των οποίων η βασική λειτουργία είναι η προστασία του οργανισμού ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς, γενικώς.
Θωράκιση & Ενίσχυση του οργανισμού
Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, διατροφικά, μπορεί να γίνει μέσω διάφορων τροφίμων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία ενισχύουν τις βασικές ομάδες των κυττάρων του.
Κάποια τέτοια θρεπτικά συστατικά είναι:
Η Βιταμίνη C, που δρα στον οργανισμό ως αντιοξειδωτικό βοηθώντας τον να καταπολεμήσει τις διάφορες φλεγμονές, αλλά και να αντιμετωπίσει τα διάφορα βακτήρια ή ιούς. Ορισμένες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι πιπεριές, το μπρόκολο, οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή και το ακτινίδιο.
Η Βιταμίνη D, που βοηθάει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. 15 με 20 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο, του προσώπου, του λαιμού και των άνω άκρων χωρίς χρήση αντηλιακού, είναι αρκετά για να μπορέσει το σώμα μας να συνθέσει την βιταμίνη D που είναι απαραίτητη.
Η Βιταμίνη Ε, που δρα, εξίσου, αντιοξειδωτικά ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει, παράλληλα, το ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.
Οι Β-γλυκάνες, που έχουν αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση προσφέρουν ενίσχυση στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ, ταυτόχρονα, ενισχύει τη δράση των αντιβιοτικών. Τρόφιμα πλούσια σε β-γλυκάνες είναι η βρώμη, το κριθάρι, το φαγόπυρο και τα μανιτάρια.
Τα Προβιοτικά, που βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε διάφορους εξωτερικούς παράγοντες. Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά είναι το γιαούρτι, το κεφίρ αλλά και τα λαχανικά σε μορφή τουρσί.
Η Αλλισίνη, που έχει αντιμικροβιακή και μυκητοκτόνο δράση και είναι μία ουσία που υπάρχει στο σκόρδο.
Τα ω3 λιπαρά οξέα, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούμε να τα προσλάβουμε από τροφές, όπως ψάρια, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς.
Έξτρα συμβουλή
Η κλασική και αγαπημένη κοτόσουπα δεν είναι τυχαία το νούμερο ένα γιατρικό της μαμάς, αφού εκτός από το να μας δίνει ενέργεια, ενυδατώνει τον οργανισμό και, παράλληλα, βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.
Επιπλέον, τα ζεστά αφεψήματα του χειμώνα, όπως για παράδειγμα τσάι του βουνού και χαμομήλι, μπορούν να μας ενυδατώσουν. Αλλά και να βοηθούν το ανοσοποιητικό μας (άρα και την αποφυγή ιώσεων) μιας και ανάλογα το αφέψημα μπορεί να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά ή να έχουν διάφορες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Προσθέστε σε αυτά γαρίφαλο, κανέλα, κουρκουμά, μέλι ή τζίντζερ, τα οποία φαίνεται ότι έχουν αντισηπτικές ιδιότητες για επιπλέον ενίσχυση.
Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε, όσο πιο πολύ μπορούμε, και τις οδηγίες για μία ισορροπημένη διατροφή. Είτε αφορά τις ιώσεις είτε γενικές συνήθειες!
- Μικρά και συχνά γεύματα
- Ποικιλία πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών εποχής
- Επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών
- Γεύματα χαμηλά σε λιπαρά
- Σωστή και επαρκής ενυδάτωση
- Μείωση της κατανάλωση ζάχαρης
- Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
- Περιορισμός καπνίσματος
- Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
- Ξεκούραση και επαρκής ύπνος