Αρχική » Άρθρα υγείας » Ψυχολογία » H πολυπλοκότητα των ρόλων της Γυναίκας
H πολυπλοκότητα των ρόλων της Γυναίκας - Ιωάννα Σκλιάμη

H πολυπλοκότητα των ρόλων της Γυναίκας

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Διανύουμε μία εποχή που η θέση της γυναίκας, στη σύγχρονη κοινωνία, έχει επαναπροσδιοριστεί αρκετά, καθώς πολλά από τα δεδομένα που υπήρχαν, πλέον έχουν αλλάξει. Η θέση της γυναίκας είναι σαφώς πιο αναβαθμισμένη, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με την τότε περίοδο, της αυταρχικής-εξουσιαστικής-πατριαρχικής, η οποία καλούταν να ζήσει μία γυναίκα της τότε εποχής.

Για να φτάσουμε όμως στο σημείο οι γυναίκες με τους άντρες να αντιμετωπίζονται ισάξια, οι γυναίκες έδωσαν τον δικό τους αγώνα, ώστε να κατακτήσουν και να εδραιώσουν τα Δικαιώματά τους, παλεύοντας για τα αυτονόητα, καθιερώνοντας τη δική τους ημέρα στην οποία όλες οι γυναίκες γιορτάζουν. Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας που εορτάζεται στις 8 Μαρτίου, για πρώτη φορά θεσπίστηκε το 1977 ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Αυτή η μέρα θεωρείται ως μία από τις πιο σημαδιακές ημέρες για το γυναικείο φύλο, χωρίς καρδιές και λουλούδια, αλλά μια ημέρα μνήμης για τον αγώνα που έδωσαν οι γυναίκες για να εδραιώσουν τα δικαιώματά τους! Μέσα από το θάρρος και το πείσμα τους κατάφεραν να γράψουν τη δική τους Ιστορία, βάζοντας τα δικά τους θεμέλια, ώστε περνώντας τα χρόνια να έχουν καταφέρει τον 21ο αιώνα να είναι ίσης μεταχείρισης με τους άντρες.  

Οι πολλαπλοί ρόλοι της γυναίκας

Ο ρόλος της γυναίκας ήταν πάντα πολλαπλός και εξίσου σημαντικός, όλα τα χρόνια της πορείας της, και αυτό γιατί καλείται να διεκπεραιώσει και να ανταπεξέλθει σε πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα, να είναι δηλαδή μητέρα, σύντροφος, σύζυγος, φίλη, κόρη, αδερφή, γιαγιά. Η ίδια επιλέγει να ακολουθήσει διάφορους ρόλους, οι οποίοι προστάζουν την δική της ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα και όχι τους ρόλους που η κοινωνία και τα στερεότυπα προστάζουν, προσπαθώντας παράλληλα να μην την καθορίσουν. Οι γυναίκες, πλέον, δεν είναι μόνο νοικοκυρές, μαμάδες και σύζυγοι, αλλά παράλληλα καταφέρνουν να ξεχωρίζουν σε επαγγελματικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, κατακτώντας θέσεις που κανείς δεν φανταζόταν. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν ξεχωρίσει και διακριθεί για το εξέχον έργο αλλά και για τη συνεισφορά τους.

Παρόλο που οι γυναίκες έχουν καταφέρει να διαπρέψουν σε κάθε επίπεδο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν την άνεση που θα ήθελαν, καθώς πολλές είναι οι φορές που οι ρόλοι τους οποίους έχει αναλάβει, έρχονται σε σύγκρουση με τα «θέλω» της, δημιουργώντας έτσι μία πιεστική και ασφυκτική κατάσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ρόλοι είναι πολλοί και οι ευθύνες ακόμα περισσότερες, στις οποίες η γυναίκα οφείλει να ανταπεξέλθει. Η γυναίκα της σύγχρονης κοινωνίας καλείται να καταβάλει τη διπλάσια ενέργεια για να μπορέσει να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις που έχει στον επαγγελματικό και οικογενειακό της χώρο-περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα τις απαιτούμενες ισορροπίες.

Διάφορες μελέτες που έχουν γίνει, έχει αποδειχθεί ότι η βοήθεια που παρέχουν οι άντρες επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και δεν αφορούν τη συνολική διαχείριση του νοικοκυριού. Έχοντας, λοιπόν, διττό ρόλο η γυναίκα, η οποία είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα στο σπίτι προσπαθώντας όμως παράλληλα να ανταπεξέλθει και αξιοπρεπώς στη δουλειά της, αποδεικνύει ότι το άγχος της διπλασιάζεται, στην προσπάθειά της να τα προλάβει όλα.

Η γυναίκα στην καθημερινότητα

Η καθημερινότητα μιας γυναίκας δείχνει ότι ένα 24ωρο δεν τη φτάνει για να ολοκληρώσει όλα όσα θέλει, στο βαθμό που θέλει. Η πίεση, η απογοήτευση, ο θυμός, η απόγνωση, η ψυχική εξουθένωση, το άγχος, οι απαιτήσεις και το έντονο στρες είναι λίγα από αυτά που βιώνει η γυναίκα στην καθημερινή της ζωή με αποτέλεσμα πολλές φορές να φτάνει στην απόγνωση νιώθοντας αδύναμη και στεναχωρημένη. Ο ψυχικός κόσμος της γυναίκας έρχεται σε σύγκρουση με τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να διεκπεραιώσει επιτυχώς με τους στρεσογόνους παράγοντες να είναι στον ύψιστο βαθμό. Η κοινωνική πίεση που δέχεται μια γυναίκα να φανεί αντάξια στους ρόλους της, την κάνει να βιώνει τη ζωή της μέσω της αποδοχής των άλλων ή του συζύγου της, γεγονός όμως που δεν τη βοηθάει να ολοκληρώσει της δική της ανεξάρτητη προσωπικότητα, «πνίγοντάς» την στον κόσμο που οι άλλοι δημιουργούν γι’ αυτήν. 

Σεβασμός & εκτίμηση στις ανάγκες της γυναίκας

Είναι πολύ σημαντικό και απολύτως κατανοητό η γυναίκα να φροντίζει και τις δικές τις ανάγκες, την ψυχή και το σώμα της, θέτοντας τα δικά της προσωπικά όρια σεβόμενη έτσι τον εαυτό της. Οφείλει να βρει διεξόδους για να μπορεί να αποφορτίζεται από την απαιτητική καθημερινότητά της, να κάνει πράγματα που τη χαλαρώνουν και τη βοηθάνε να περνάει χρόνο και εκτός σπιτιού, ώστε να μπορεί παράλληλα να επικοινωνεί με ορθό και σωστό τρόπο τα συναισθήματά της προς τον σύντροφο-σύζυγό της. Είναι σημαντικό, μια γυναίκα να νιώθει ότι την αγαπούν, την καταλαβαίνουν, τη σέβονται και τη φροντίζουν δείχνοντας κατανόηση για όλα όσα κάνει παράλληλα, αναγνωρίζοντας την αξία της. Η αίσθηση του σεβασμού και της εκτίμησης, της ενισχύει το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και της δίνει κουράγιο να συνεχίσει το έργο της.

Γυναίκα άκου….. Βασική προϋπόθεση για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις και στους πολλαπλούς ρόλους που έχεις αναλάβει, είναι να ακούς και να μην ξεχνάς να ικανοποιείς και τις δικές σου προσωπικές ανάγκες! Μην δέχεσαι τίποτα λιγότερο από αυτό που αξίζεις! Πάνω από όλα είσαι Άνθρωπος και μετά όλα τα άλλα! Αξίζεις όλα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που έχει ένα άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου.     

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top