Το σύνδρομο burnout το βιώνουν ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι. Πράγματι, οι απαιτητικοί και έντονοι ρυθμοί του εργασιακού περιβάλλοντος οδηγούν στην ανάπτυξη του συνδρόμου burnout. Εμφανίζουν έντονη κόπωση και χρόνιο στρές. Συμπτώματα που παρουσιάζουν άμεση σύνδεση με την εργασία τους.
Σύνδρομο burnout – Τι είναι:
Η επαγγελματική εξουθένωση ή σύνδρομο burnout είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο αντιλαμβάνεται αρνητικά συναισθήματα. Συναισθήματα που έχουν σύνδεση με το Burnoout είναι η ακραία κόπωση, το αισθήματα απογοήτευσης και το αίσθημα αποξένωσης από την εργασία.
Tα συμπτώματα του burnout εντούτοις περιορίζονται στον εργασιακό τομέα, σε αντίθεση με άλλες κλινικές διαταραχές που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του ατόμου και σε άλλους τομείς (π.χ. κατάθλιψη).
Σύνδρομο burnout – Ποια είναι τα σημάδια:
- Συνεχής κόπωση και αδυναμία
- Μείωση παραγωγικότητας και αύξηση λαθών στην εργασία
- Ευερεθιστότητα
- Δυσκολίες συγκέντρωσης
- Αίσθημα αδιαφορίας ή αποστασιοποίησης από τους συναδέλφους και το περιβάλλον εργασίας
- Συχνοί πονοκέφαλοι
Τρόποι αντιμετώπισης του burnout:
Οι παρακάτω τρόποι αποτελούν τεχνικές που βοηθούν το άτομο να ανακάμψει και να επανέλθει στην εργασία του. Το βοηθούν, αδιαμφισβήτητα, στην αποκατάσταση της ισορροπίας και της ευεξίας του.
- Αναγνώριση και αποδοχή: Το σημαντικότερο βήμα είναι να αναγνωρίσει κανείς τα σημάδια της εξουθένωσης. Να αποδεχτεί πως το ζήτημα αυτό απαιτεί διαχείριση.
- Αυτοφροντίδα: Η φροντίδα μας και ο χρόνος που αφιερώνει κανείς στον εαυτό του αποτελεί σημαντικό παράγοντα μίας καλής ψυχικής υγείας. Αυτό μπορεί να σημαίνει για τον καθένα κάτι διαφορετικό. Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο ύπνος και η χαλάρωση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη φροντίδα του εαυτού.
- Προσαρμογή του χρόνου που αφιερώνει κανείς στην εργασία του: Η ισορροπία μεταξύ του χρόνου εργασίας και του χρόνου που αφιερώνει κανείς στην προσωπική του ζωή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εξίσου σημαντική βέβαια είναι και η θέσπιση ορίων ως προς το χρόνο που αφιερώνει κανείς στην εργασία του.
- Δημιουργία υγιών σχέσεων: Είναι σημαντικό να έχει κανείς ένα υποστηρικτικό δίκτυο ανθρώπων στο χώρο εργασίας. Η δημιουργία υγιών σχέσεων με συναδέλφους και η ανταλλαγή απόψεων συμβάλλουν στην αύξηση της εγγύτητας. Ακόμη, η ανταλλαγή συναισθημάτων επιδρά θετικά στη ψυχική υγεία.
- Αλλαγή περιβάλλοντος εργασίας: Πιθανόν να κριθεί αναγκαίο να αλλάξει κανείς περιβάλλον εργασίας, αλλαγή θέσης εργασίας, τμήματος, εταιρείας ή ακόμη και κλάδου.
Τέλος, το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Η επικοινωνία με κάποιον ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη εφόσον εντοπίζετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια στον εαυτό σας. Η ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων διαχείρισης και αντιμετώπισής του burn out θα οδηγήσει σταδιακά στην αποκατάσταση της ευεξίας και της επαναφοράς του ατόμου στα εργασιακά του καθήκοντα.
Δες εδώ https://bookadoc.gr/divisions/speciality/ψυχολόγος/ το δίκτυο των Ψυχολόγων και κλείσε ραντεβού με τον κατάλληλο για σένα θεραπευτή!