Αρχική » Άρθρα υγείας » Ορθοπαιδική » Παιδική σκολίωση: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Παιδική σκολίωση: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Σκολίωση είναι η πλάγια κάµψη της σπονδυλικής στήλης και µπορεί να συµβεί σε οποιαδήποτε στιγµή κατά την ανάπτυξη του παιδιού (παιδική σκολίωση), από το στάδιο του εµβρύου µέχρι και µετά την ενηλικίωση.

Ο Κωνσταντίνος ΣταραντζήςΟρθοπεδικός Χειρουργός (www.starantzis.com) συμβουλεύει τι πρέπει να γνωρίζει ο κάθε γονιός για την παιδική σκολίωση, ώστε να γίνει ασφαλής και έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Έγκαιρη διάγνωση

Αν παρατηρείτε ασυμμετρία στους ώμους ή αν παρουσιάζεται πόνος στη μέση ή την πλάτη ειδικά μετά από άσκηση τότε είναι καλό να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Σπονδυλικής Στήλης για να κάνει μια ακριβή διάγνωση της κατάστασης. Μην αμελείτε να προγραμματίζετε τακτικούς ελέγχους στα παιδιά και να παρακολουθείτε την ομαλή ανάπτυξη του σώματός τους.

Αίτια σκολίωσης

Σε περίπτωση που το παιδί σας διαγνωσθεί με σκολίωση μη βιαστείτε να την αποδώσετε στη λάθος στάση του σώματός του ή στο βάρος της τσάντας που κουβαλάει στο σχολείο καθώς πρόκειται για μια ιδιοπαθή πάθηση που τα αίτιά της δεν είναι γνωστά. Πολλές μελέτες τα αποδίδουν σε κληρονομικούς και γενετικούς παράγοντες. Φυσικά, καλό είναι να αποφεύγεται το παιδί να μεταφέρει υπερβολικό βάρος καθώς μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση.

Αντιμετώπιση σκολίωσης

Οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με συντηρητική αγωγή όπως τακτικά ραντεβού στον ορθοπεδικό, παυσίπονα ή φυσικοθεραπείες. Το 30% συνήθως φορά κηδεμόνα ενώ μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των παιδιών χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για μια διαχειρίσιμη πάθηση όπου τα παιδιά μπορούν, ακόμα και όταν φοράνε κηδεμόνα, να συμμετέχουν στις δραστηριότητές τους.

Και αν χρειαστεί χειρουργική επέμβαση;

Κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται εξατομικευμένα. Αρχικά θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό του παιδιού, θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση και ακτινογραφίες. Στη συνέχεια μπορεί να κάνει μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Αφού σας ενημερώσει για τη διαδικασία, πιθανές επιπλοκές και τη μετεγχειρητική περίοδο και αποκατάσταση θα προχωρήσει στη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης καλλιεργώντας ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης για το παιδί.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον γιατρό: www.bookadoc.gr/divisions/σταραντζής-κωνσταντίνος/

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top