Αρχική » Άρθρα υγείας » Γυναίκα » Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο θεραπευτή

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο θεραπευτή

Η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή αποτελεί σημαντικό βήμα για όσους αναζητούν ψυχοθεραπευτική ή κάποιου άλλου είδους θεραπεία καθώς,  επιλέγοντας ένα θεραπευτή που ταιριάζει στις ανάγκες σας έχετε περισσότερες πιθανότητες να δεσμευτείτε στην θεραπεία και ως εκ τούτου αυξάνεται το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επομένως, είναι σημαντικό να βρείτε κάποιον που να σας κατανοεί, εμπνέει εμπιστοσύνη και να μπορεί να παράσχει τη βοήθεια που χρειάζεστε στα θέματα που σας απασχολούν. Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για την επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή :

  • Αρχικά ενημερωθείτε για τις διαφορετικές μεθόδους θεραπείας: Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία, όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική (CBT), η θεραπεία Gestalt, η Βραχεία Ψυχοδυναμική (ΒΔΨ), η Συμβουλευτική, κ.α.. Κάντε μια έρευνα στο διαδίκτυο ή αναζητήστε στην σύγχρονη βιβλιογραφία για αυτές τις διαφορετικές μεθόδους προκειμένου αποφασίσετε ποια  ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητα  και στις ανάγκες σας.
  • Καθορίστε τις ανάγκες σας: Πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση κάποιου ειδικού σε θέματα ψυχικής υγείας, σκεφτείτε ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδηγούν σε αυτό. Για παράδειγμα, πολλά άτομα μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποια συναισθηματική δυσκολία ενώ άλλοι επιλέγουν να ξεκινήσουν συνεδρίες σκοπό την αυτοβελτίωση. Διαφορετικά είδη θεραπείας φαίνεται να ταιριάζουν καλύτερα σε διαφορετικά ζητήματα.
  • Ζητήστε συστάσεις: Ρωτήστε τους φίλους, την οικογένεια ή τους συναδέλφους σας αν έχουν να σας προτείνουν  κάποιον ειδικό  που να τους έχει βοηθήσει στο παρελθόν.  Οι συστάσεις από κάποιο κοντινό πρόσωπο μπορεί να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.
  • Αναζητήστε σε ειδικές πλατφόρμες υπηρεσιών υγείας: Σήμερα, υπάρχουν  πλατφόρμες στο διαδίκτυο οι οποίες παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις εξειδικεύσεις, την εμπειρία, και την εκπαίδευση διάφορων θεραπευτών ενώ μπορείτε να δείτε και σχετικές αξιολογήσεις.
  • Πραγματοποιήστε μια πρώτη συνεδρία: Αρκετοί θεραπευτές συνήθως προσφέρουν την  πρώτη συνεδρία (συνεδρία εκτίμησης) προκειμένου  να συζητήσετε τις ανάγκες σας και να καταλάβετε αν η συνεργασία με αυτόν τον θεραπευτή είναι το κατάλληλο βήμα τόσο για εσάς όσον και για τον ίδιο.

Τέλος, μην απογοητεύεστε αν δεν βρείτε τον κατάλληλο ειδικό αμέσως καθώς η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή μπορεί να απαιτήσει κάποιον χρόνο και πειραματισμό από πλευράς σας. Συνεχίστε την αναζήτηση μέχρι να βρείτε τον κατάλληλο θεραπευτή για εσάς. Το σημαντικότερο είναι να βρείτε κάποιον με τον οποίο να αισθάνεστε άνετα να μιλήσετε για τα θέματα που σας ανησυχούν  και να νιώθετε ότι σας κατανοεί και σας υποστηρίζει. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και δέσμευση από πλευράς σας. Εάν διαπιστώσετε ότι η συνεργασία σας με τον ψυχοθεραπευτή που έχετε επιλέξει  δεν σας ικανοποιεί μπορείτε να αναζητήσετε έναν άλλον επαγγελματία που ταιριάζει καλύτερα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με το Ψ δίκτυο του bookadoc.gr : https://bookadoc.gr/divisions/speciality/ψυχολόγος/

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top