Αρχική » Άρθρα υγείας » Άντρας » Οι επιπτώσεις του καπνού από πυρκαγιές στην υγεία

Οι επιπτώσεις του καπνού από πυρκαγιές στην υγεία

Ο καπνός που προκαλείται από πυρκαγιές φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά την υγεία των ανθρώπων που εκτίθενται σε αυτόν. Από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, η Πνευμονολόγος Κα Βαλκάνου Ελένη διαπιστώνει πως το 50% με 80% των θανάτων από πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της εισπνοής καπνού και όχι από εγκαύματα που πιθανόν να προκύψουν.

Επιπτώσεις

Η Πνευμονολόγος Κα Βαλκάνου Ελένη, διαπιστώνει πως ο καπνός, που απελευθερώνεται από οποιοδήποτε τύπο φωτιάς (δάσους, ελαστικών ή απορριμμάτων) αποτελεί μία μίξη στερεών σωματιδίων και χημικών ουσιών. Για το λόγο αυτό τα άτομα με καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά νοσήματα (άσθμα, χαπ), παιδιά και ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητοι να αναπτύξουν προβλήματα υγείας. Ωστόσο, τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν από την εισπνοή καπνού είναι ακόμη περισσότερα. Ο καπνός μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, τη μύτη, τον φάρυγγα αλλά και το κατώτερο αναπνευστικό. Επίσης οι άνθρωποι που εκτίθενται σε καπνό παρουσιάζουν προσωρινές μεταβολές στη λειτουργικότητα του πνεύμονα, κάνοντας την αναπνοή πιο δύσκολη.

Παράγοντες που δυσχεραίνουν την αναπνοή

Οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν προβλήματα στην υγεία είναι το μονοξείδιο του άνθρακα και τα πολύ μικρά σωματίδια.Η εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα μειώνει την προσφορά οξυγόνου στους ιστούς, προκαλώντας κεφαλαλγία, σύγχυση και επιδείνωση καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η στηθάγχη.Τα μικρά σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν με τον αέρα έως τα κυψελίδες του πνεύμονα προκαλώντας ερεθισμό του βλεννογόνου των αεραγωγών, δύσπνοια, βήχα και μελανόχροα απόχρεμψη.

Τρόποι προστασίας

Η απομάκρυνση από περιοχές με καπνό είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε. Ο οποιοσδήποτε όμως άνθρωπος έρθει σε επαφή με καπνό και έχει επίμονο βήχα, πόνο στο στήθος ή επεισόδια δύσπνοιας θα πρέπει απαραίτητα να επικοινωνήσει με τον πνευμονολόγο του. Τέλος, αν εργάζεστε σε χώρους με πυκνό καπνό ή δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση είναι απαραίτητο να φοράτε μάσκα και να καλύπτεται το σώμα σας με ρούχα.

Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να προγραμματίσετε το ραντεβού σας με την γιατρό : https://bookadoc.gr/divisions/βαλκάνου-ελένη

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top