Αρχική » Άρθρα υγείας » Γυναίκα » Οι 10 σημαντικότερες εξετάσεις για όλες τις γυναίκες!
Ποιες εξετάσεις ενδείκνυνται να κάνουν όλες οι γυναίκες

Οι 10 σημαντικότερες εξετάσεις για όλες τις γυναίκες!

Κάλλιον το προλαμβάνειν.. του θεραπεύειν έλεγαν παλιότερα, η Πρόληψη σώζει ζωές λένε σήμερα.. και δεν είναι τυχαίο! Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Οργανισμοί Υγείας τάσσονται υπέρ του έγκαιρου εντοπισμού προβλημάτων προκειμένου να προλάβουν παράγοντες κινδύνου που αφορούν τον κάθε άνθρωπο. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πρόληψης των ΗΠΑ, οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει μια γυναίκα είναι οι εξής: 

1. Τεστ Παπανικολάου

Το Τεστ Παπανικολάου ή απλούστερα Τεστ Παπ είναι η πιο διαδεδομένη εξέταση παγκοσμίως για την ανίχνευση δυσπλασιών και προκαρκινικών καταστάσεων καθώς και για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για μία εύκολη και γρήγορη κυτταρολογική εξέταση, η οποία προϋποθέτει τη λήψη δείγματος κυττάρων από το εσωτερικό και το εξωτερικό μέρος του τραχήλου και τον κόλπο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες , το τεστ Παπανικολάου συνιστάται από την ηλικία των 21 περίπου ετών μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Η γυναίκα μπορεί επίσης να παραπέμπεται για τεστ HPV, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως συμπλήρωμα του τεστ Παπ .

2. Μαστογραφία

Πρόκειται για τη σημαντικότερη μέθοδο όσον αφορά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η μαστογραφία δίνει πληροφορίες για τα ψηλαφητά ογκίδια αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ανακαλύψει μη ψηλαφητές ανωμαλίες που η ίδια η γυναίκα ή ο ιατρός της δεν μπορούν να ψηλαφήσουν. 

Η 1η μαστογραφία πρέπει να γίνεται σε ηλικία έως 40 χρονών και αποτελεί τη μαστογραφία αναφοράς για το μέλλον. Οι γυναίκες ηλικίας 50-74 ετών πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια. Αν είστε μεταξύ 40 και 49 ή πάνω από 75 ετών η συχνότητα της εξέτασης θα αποφασιστεί από τον γιατρό σας. 

3. Υπερηχογράφημα μαστών

Το υπερηχογράφημα βοηθάει συμπληρωματικά το γιατρό να ελέγξει τον μαστό και να καθορίσει τυχόν ευρήματα ώστε να επιτρέπει τη διαφοροδιάγνωση, αν πρόκειται για απλή κύστη ή συμπαγές ογκίδιο και να καθοριστεί η παρακολούθηση ή ο περαιτέρω έλεγχος.

H πλήρης εξέταση μαστών (μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών, κλινικός έλεγχος) έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και την άμεση αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

4. Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Όλες οι γυναίκες άνω των 18 πρέπει να μετρούν την αρτηριακή τους πίεση τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Αν παρατηρείτε αυξομειώσεις στην πίεση, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει αλλαγές στη διατροφή και άσκηση, καθώς και φαρμακευτική αγωγή.

5. Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι η πιο αξιόπιστη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών αλλοιώσεων ή πολυπόδων στο έντερο που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (Μάιος 2018), προτείνεται η έναρξη προληπτικής κολονοσκόπησης από τα 45 αντί από τα 50 έτη, έως την ηλικία των 75 ετών. 

6. Μέτρηση λιπιδίων

Τα λιπίδια του αίματος είναι κυρίως η χοληστερόλη, τα λιπαρά οξέα και τα τριγλυκερίδια. H μέτρηση των ολικών λιπιδίων στο αίμα δίνει λίγες πληροφορίες για τη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού. Έτσι, σε περίπτωση διαταραχής, είναι σημαντικό να μετρηθούν σε πρώτη φάση τα τριγλυκερίδια, η HDL και η LDL χοληστερόλη του οργανισμού. Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία σε κάθε περίπτωση και πρέπει να υποβάλλονται σε αυτή όλες οι γυναίκες άνω των 45 ετών μία φορά τον χρόνο.

7. Εξέταση για ηπατίτιδα C

Επειδή πρόκειται για “σιωπηλή νόσο” που δεν δίνει συμπτώματα, είναι χρήσιμο να υποβάλλεστε στην εξέταση μία φορά τον χρόνο. Όλα τα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1945-1965 και έκαναν χρήση εξαρτιογόνων ουσιών, τατουάζ ή έλαβαν αίμα με μεταγγίσεις πριν από τον Ιούνιο του 1992, θα πρέπει να εξεταστούν για Ηπατίτιδα C καθώς μέχρι το 1992 δεν ήταν διαθέσιμο το τεστ διάγνωσης. Αν η ηπατίτιδα μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

8. Μέτρηση σακχάρου

Αφορά περισσότερο τις γυναίκες μεταξύ 40 και 70 που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη. Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο, στο πλαίσιο ενός προληπτικού ελέγχου υγείας που περιλαμβάνει εξετάσεις ούρων και αίματος. 

9. Μέτρηση οστικής πυκνότητας

Αφορά τις γυναίκες άνω των 65 και πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή ιστορικό καταγμάτων, διαφορετικά κάθε 10ετία.

10. Εξέταση για κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας μέχρι το 2020 θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η έγκαιρη διάγνωσή της μπορεί να προλάβει σημαντικά προβλήματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Πηγές:
https://el.wikipedia.org/
https://www.onmed.gr/

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top