Ο καπνός από πυρκαγιές έχει ιδιαίτερα αρνητική επιρροή στην υγεία των ανθρώπων που έχουν κάνει έκθεση σε αυτόν. Από μελέτες που έχουν γίνει, η Πνευμονολόγος Κα Βαλκάνου Ελένη διαπιστώνει πως το 50% με 80% των θανάτων από πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της εισπνοής καπνού. Όχι από εγκαύματα που πιθανόν να προκύψουν.
Επιπτώσεις
Η Κα Βαλκάνου Ελένη, διαπιστώνει πως ο καπνός που κάνει απελευθέρωση από οποιαδήποτε φωτιά (δάσους. απορριμμάτων κλπ). Αποτελεί μίξη στερεών σωματιδίων & χημικών ουσιών. Για το λόγο αυτό τα άτομα με καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά νοσήματα (άσθμα, χαπ), παιδιά και ηλικιωμένοι. Είναι πιο ευαίσθητοι να αναπτύξουν προβλήματα υγείας. Ωστόσο, τα προβλήματα δημιουργημένα που από την εισπνοή καπνού είναι ακόμη περισσότερα. Ο καπνός μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, τη μύτη, τον φάρυγγα αλλά και το κατώτερο αναπνευστικό. Επίσης οι άνθρωποι που κάνουν έκθεση σε καπνό παρουσιάζουν προσωρινές μεταβολές στη λειτουργικότητα του πνεύμονα, κάνοντας την αναπνοή πιο δύσκολη.
Παράγοντες που δυσχεραίνουν την αναπνοή
Οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν προβλήματα στην υγεία είναι το μονοξείδιο του άνθρακα και τα πολύ μικρά σωματίδια. Η εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα μειώνει την προσφορά οξυγόνου στους ιστούς. Προκαλώντας κεφαλαλγία, σύγχυση και επιδείνωση καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η στηθάγχη. Τα μικρά σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν με τον αέρα έως τα κυψελίδες του πνεύμονα. Προκαλώντας ερεθισμό του βλεννογόνου των αεραγωγών, δύσπνοια, βήχα και μελανόχροα απόχρεμψη.
Τρόποι προστασίας
Η απομάκρυνση από περιοχές με καπνό είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε. Ο οποιοσδήποτε όμως έρθει σε επαφή με καπνό και έχει επίμονο βήχα, στηθόπονο ή επεισόδια δύσπνοιας θα πρέπει απαραίτητα να επικοινωνήσει με τον πνευμονολόγο του. Τέλος, αν εργάζεστε σε χώρους με καπνό ή δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση, πρέπει να φοράτε μάσκα και να καλύπτεται το σώμα σας με ρούχα.
Εφόσον επιθυμείτε, μπορείτε να προγραμματίσετε το ραντεβού σας με την γιατρό : https://bookadoc.gr/divisions/βαλκάνου-ελένη