Αρχική » Άρθρα υγείας » Παθήσεις » Κολπίτιδα: Μεγαλύτερη προσοχή τους καλοκαιρινούς μήνες!

Κολπίτιδα: Μεγαλύτερη προσοχή τους καλοκαιρινούς μήνες!

Η κολπίτιδα κάνει την εμφάνισή της πιο συχνά το καλοκαίρι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν αποτελεί ένα σύνηθες γυναικολογικό πρόβλημα που εμφανίζεται στο ένα τρίτο των γυναικών, κυρίως στα αναπαραγωγικά τους χρόνια, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τι είναι η κολπίτιδα


Με τον όρο κολπίτιδα, εννοούμε τη φλεγμονή του κόλπου που συνήθως εκδηλώνεται με την ύπαρξη κνησμού και αυξημένων υγρών από τον κόλπο, τα οποία ορισμένες φορές είναι δύσοσμα.

Πώς προκαλείται:
Προκαλείται από οργανισμούς, όπως βακτηρίδια, μύκητες, ή ιούς, καθώς και από ερεθισμούς από χημικές ουσίες σε κρέμες, σπρέι, ή ακόμα και ρούχα που είναι σε επαφή με αυτή την περιοχή.

Πώς γίνεται διάγνωση της κολπίτιδας


Εκτός από τη λήψη αναλυτικού ιστορικού και την κλινική εξέταση της ασθενούς, γίνεται με την καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού, για να εντοπιστεί το μικρόβιο. Στη συνέχεια, γίνεται αντιβιόγραμμα, ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.

Πώς θεραπεύεται


Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε την κολπίτιδα. Μπορεί να θεραπευτεί είτε με αγωγή από το στόμα, ή με τοπικά κολπικά υπόθετα και ενδοκολπικές κρέμες. Σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάζεται και ο σύντροφός σας αγωγή.

Ο Δεκάλογος της σωστής Πρόληψης


Αν υιοθετήσετε στην καθημερινότητά σας τους παρακάτω κανόνες υγιεινής για την προστασία της ευαίσθητης περιοχής, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαμβάνετε τη ζωή σας, χωρίς ταλαιπωρία και πρόσθετες έννοιες!

1. Να πλένεστε συχνά με σαπούνι χωρίς άρωμα και να σκουπίζετε καλά την περιοχή ώστε να μη μείνει υγρασία.
2. Όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, πάντα να σκουπίζεστε με φορά από εμπρός προς τα πίσω για να μην επιτρέψετε στους μικροοργανισμούς του εντέρου να φθάσουν στον κόλπο.
3. Φοράτε πάντα βαμβακερά εσώρουχα και κατά προτίμηση σε λευκό χρώμα.
4. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, αλλάζετε τακτικά σερβιέτες.
5. Αποφύγετε τις συχνές κολπικές πλύσεις, καθώς εξοντώνουν ακόμη και τους ωφέλιμους οργανισμούς.
6. Αποφύγετε την άσκοπη λήψη αντιβιοτικών. Όταν ο γιατρός κρίνει ότι είναι αναγκαία, καταναλώνετε καθημερινά γιαούρτι.
7. Αν ταλαιπωρείστε συχνά από κολπικές μολύνσεις, αποφύγετε τη χρήση ταμπόν.
8. Φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά, να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής χωρίς υπερβολές και κρατήστε όσο πιο μακριά γίνεται το στρες από τη ζωή σας.
9. Μην καταναλώνετε πολλά γλυκά, καθώς ενθαρρύνουν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στον κόλπο, δίνοντας έτσι τροφή σε ανεπιθύμητους οργανισμούς.
10. Κολυμπήστε σε καθαρό νερό. Αποφύγετε την κολύμβηση σε μολυσμένες θάλασσες.

Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα κολπίτιδας, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά το πρόβλημά σας. Να θυμάστε ότι η ζωή δεν είναι μόνο απαγορεύσεις. Βεβαίως, μπορείτε να απολαύσετε τα πάντα αλλά με… μέτρο και προσοχή!

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top