Αρχική » Άρθρα υγείας » Παθήσεις » Το φαινόμενο maskne και πώς αντιμετωπίζεται
Maskne: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Το φαινόμενο maskne και πώς αντιμετωπίζεται

Η χρήση της μάσκας έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής μας και μαζί με το συχνό πλύσιμο των χεριών αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας που έχουμε στη διάθεσή μας ενάντια στον κοροναϊό. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό είναι τόσο συνηθισμένο που έχει βγει και όνομα για αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση, η οποία συνοψίζεται ως maskne (mask + acne). H maskne εμφανίζεται, όπως είναι αναμενόμενο, στις περιοχές που καλύπτει η μάσκα προστασίας, δηλαδή την περιοχή γύρω από το στόμα, το πηγούνι και τα μάγουλα. Ουσιαστικά είναι ακμή στο πρόσωπο, η οποία πυροδοτείται από τις υφασμάτινες μάσκες προσώπου και τις μάσκες προσώπου μιας χρήσης

Tι προκαλεί τη maskne

Η ακμή αυτού του τύπου οφείλεται κυρίως στην απόφραξη των πόρων από βαριά υφάσματα ή από βαρύ προστατευτικό εξοπλισμό. Στην αρχή η επιδερμίδα μπορεί να είναι τραχιά με λίγα σπυράκια, αλλά καθώς περνάει ο χρόνος και εξελίσσεται η ακμή, αυτά μπορεί να ερεθιστούν και να εξελιχθούν σε πιο έντονες, φλεγμονώδεις ουλές. Αυτό συμβαίνει γιατί κάτω από την μάσκα έχουν συσσωρευτεί ιδρώτας, λιπαρότητα και βακτήρια που σε συνδυασμό με την τριβή του υφάσματος πάνω στην επιδερμίδα διαλύουν το φράγμα του δέρματος περισσότερο από το συνηθισμένο.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί δερματίτιδα ή ξηρότητα της επιδερμίδας στα σημεία πίεσης της μάσκας – δηλαδή στη μύτη, στο σαγόνι, στα μάγουλα και στο πίσω μέρος των αυτιών μας. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του λάστιχου της μάσκας.

Χρήσιμα tips για να την αποφύγουμε

  • Επιλέγουμε μια μάσκα που επιτρέπει στο δέρμα μας να αναπνέει, ενώ παράλληλα μας παρέχει προστασία.
  • Προτιμούμε τα βαμβακερά υφάσματα, όσον αφορά στο υλικό, που είναι πιο φιλικά στο δέρμα
  • Βάζουμε σε προτεραιότητα την περιποίηση του δέρματός μας, υιοθετώντας μια σωστή ρουτίνα καθαρισμού.
  • Επιλέγουμε μη φαγεσωρογόνα , oil-free προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης ακμής. 
  • Ενυδατώνουμε το δέρμα μας με μια κρέμα που προσφέρει αντηλιακή προστασία.
  • Παραμένουμε φυσικά και ψυχικά υγιείς, μειώνοντας το άγχος και τρώγοντας υγιεινά
  • Βγάζουμε τη μάσκα για λίγα λεπτά! Η Αμερικανική Ένωση Δερματολόγων προτείνει να κάνουμε ένα διάλειμμα κάθε τέσσερις ώρες περίπου για 15 λεπτά – αν αντέχουμε φυσικά τόση ώρα.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top