Αρχική » Άρθρα υγείας » Άντρας » Τι είναι το Life Coaching

Τι είναι το Life Coaching

Τι κάνει ακριβώς ένας Life Coach

Ένας αυθεντικός Life Coach είναι ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος επαγγελματίας που βοηθά τον άνθρωπο σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο, τον βοηθά να βρει ο ίδιος τις λύσεις που του ταιριάζουν καλύτερα στα θέματα που τον απασχολούν, σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής του ενώ σε δεύτερο επίπεδο, τον υποστηρίζει να εφαρμόσει αυτές τις λύσεις για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος γνωρίζει θεωρητικά τι πρέπει να κάνει, αλλά δυσκολεύεται να το πράξει.

Ειδικότερα, ο Life Coach βοηθά τον άνθρωπο:

  • Να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμεί.
  • Να καθορίσει με ακρίβεια τον στόχο που επιθυμεί να πετύχει.
  • Να σχεδιάσει το κατάλληλο πλάνο ενεργειών για την επίτευξη του στόχου του.
  • Να διατηρήσει την προσήλωση του στον στόχο του.
  • Να αναπτύξει τις ικανότητες που χρειάζεται για την επίτευξη του στόχου του.
  • Να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες μέχρι να επιτύχει τον στόχο του.

Η βασική αρχή με την οποία εργάζεται ένας Life Coach είναι η πεποίθηση ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, γνωρίζει τι είναι καλύτερο για τον εαυτό του και έχει την ικανότητα να βρίσκει λύσεις.

Για το λόγο αυτό, ο ρόλος ενός αυθεντικού Life Coach είναι υποστηρικτικός και όχι συμβουλευτικός ή καθοδηγητικός.

Πώς θα ξεχωρίσω το αυθεντικό Life Coaching

Το αυθεντικό Life Coaching αποτελεί μια διαδικασία επικεντρωμένη στη λύση και προσανατολισμένη στο παρόν και το μέλλον, κατά την οποία ο Life Coach και ο άνθρωπος (Coachee) συνεργάζονται με σκοπό να επιτευχθούν τα αποτελέσματα που επιθυμεί ο Coachee.

  • Ο Life Coach βοηθά τον άνθρωπο να καθορίσει τους στόχους που επιθυμεί να υλοποιήσει και τον υποστηρίζει κατάλληλα για να τους πετύχει. Αυτό γίνεται με τη χρήση διάφορων τεχνικών και εργαλείων που αξιοποιούν γνώσεις από πολλές επιστήμες, όπως είναι για παράδειγμα η επικοινωνία, η νευροεπιστήμη, η ψυχολογία και η κοινωνιολογία.
  • ο Life Coach θέτει στον Coachee στοχευμένες ερωτήσεις με σκοπό να ενεργοποιήσει και να βοηθήσει την σκέψη του, ώστε ο ίδιος να οδηγηθεί στις απαντήσεις και τις λύσεις που αναζητά. Ουσιαστικά, η διαδικασία του Life Coaching αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή της μαιευτικής μεθόδου του Σωκράτη.
  • Ο Life Coach δεν καθοδηγεί τον Coachee προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, ούτε του υποδεικνύει πώς να ενεργήσει. Σε σντιδιαστολή, ο Coachee έχει την πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις του και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει.
  • Ο ρόλος του Life Coach είναι υποστηρικτικός και όχι συμβουλευτικός ή καθοδηγητικός.
  • Το Life Coaching απευθύνεται σε ψυχικά υγιείς ανθρώπους που επιθυμούν πραγματικά να αλλάξουν προς το καλύτερο την ζωή τους σε οποιονδήποτε τομέα και δεσμεύονται να εργαστούν με σοβαρότητα για να το πετύχουν.

Βασικά σημεία διάκρισης του αυθεντικού Life Coach

Το Life Coaching δεν αποτελεί κάποια μορφή ψυχοθεραπείας/ψυχανάλυσης, ούτε αποτελεί κάποιου είδους θεραπεία.

  • Ο Life Coach δεν δίνει λύσεις. Η βασική αρχή του Life Coaching είναι ότι ο κάθε άνθρωπος γνωρίζει τι είναι καλύτερο για τον ίδιο και έχει την ικανότητα να βρίσκει τις λύσεις που του ταιριάζουν καλύτερα.
  • Ο Life Coach δεν καθοδηγεί, καθώς δεν αποτελεί αυθεντία.
  • Ο Life Coach δεν συμβουλεύει. Ο ρόλος του αυθεντικού Life Coach είναι να υποστηρίξει να άνθρωπο να βρει ο ίδιος τις λύσεις του στα θέματα που τον απασχολούν και να τις εφαρμόσει.

Οι άνθρωποι που συστήνονται ως Life Coaches ή Coaches οποιουδήποτε είδους και διατείνονται ότι θα σου πουν το μυστικό για το πώς να ευτυχήσεις, πώς να αποκτήσεις τον/την ιδανική σου σύντροφο, πώς να πλουτίσεις κλπ. ή φέρονται ως πνευματικοί καθοδηγητές δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το αυθεντικό Life Coaching.

Η Life Coach Πετρίνα Αχυριάτη εργάζεται με σεβασμό και ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και σε εναρμόνιση με τον κώδικα δεοντολογίας και καλής πρακτικής, όπως αυτός καθορίζεται από τον Association for Coaching (AC) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Coaching (HIC). Στις συνεδρίες της εφαρμόζει τα εργαλεία και τις τεχνικές που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του κάθε coachee της και ταιριάζουν περισσότερο στην προσωπικότητά του. Επικεντρώνεται σε θέματα του παρόντος και του μέλλοντος και εστιάζει στην επίτευξη συγκεκριμένων και χρονικά καθορισμένων στόχων. Σκοπός της είναι να βοηθήσει να φτάσει κανείς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο σημείο που επιθυμεί, από το σημείο που βρίσκεται τώρα. Να τον υποστηρίξει καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής του.1

Αναλογίσου το εξής: θα εμπιστευόσουν ποτέ την υγεία σου σε έναν γιατρό που δεν έχει εκπαιδευτεί στην ιατρική και δεν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για το Life Coaching. Επίλεξε με προσοχή τον άνθρωπο που θα εμπιστευτείς για την προσωπική σου ανάπτυξη και την υλοποίηση των στόχων σου.

Η κατάλληλη προσέγγιση για εμένα: Life Coaching ή Ψυχοθεραπεία

Για να αποφασίσεις ποια από τις δύο προσεγγίσεις είναι περισσότερο κατάλληλη για σένα, χρειάζεται να γνωρίζεις τις βασικές τους διαφορές.

Η πρώτη και πιο θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στο Life Coaching και την Ψυχοθεραπεία είναι ότι :

  • Το Life Coaching απευθύνεται σε ψυχικά υγιείς ανθρώπους. Δηλαδή, είναι μια πρακτική ψυχονοητικής υποστήριξης, αλλά δεν αποτελεί κανενός είδους θεραπεία. Συμπερασματικά, δεν αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας όπως για παράδειγμα είναι οι διαταραχές προσωπικότητας, η χρήση ουσιών, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή,  η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η κατάθλιψη, κλπ.
  • Η Ψυχοθεραπεία ασχολείται με την επούλωση τραυμάτων του παρελθόντος και αποσκοπεί την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ανθρώπου.
  • Το Life Coaching από την άλλη πλευρά, προϋποθέτει ότι ο άνθρωπος είναι λειτουργικός και ψυχικά υγιής και τον υποστηρίζει να υλοποιήσει τους στόχους του, να βρει λύσεις και να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που επιθυμεί σε οποιονδήποτε τομέα της ζωή του.
  • Το Life Coaching ασχολείται και με πιο πρακτικά ζητήματα που μπορεί να προκύπτουν στην καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα η διαχείριση ενός συγκεκριμένου περιστατικού στο οικογενειακό, φιλικό ή εργασιακό περιβάλλον.
  • Στην Ψυχοθεραπεία η συνεδρία ελέγχεται και καθοδηγείται από τον Ψυχοθεραπευτή, ενώ στο Life Coaching η συνεδρία κατευθύνεται από τον coachee, καθώς το Life Coaching επικεντρώνεται στις επιλογές και τις ανάγκες του coachee, ο οποίος με την βοήθεια του coach λαμβάνει τις αποφάσεις του με γνώμονα τις προσωπικές του επιθυμίες και θέτοντας σε προτεραιότητα τον εαυτό του. Στην Ψυχοθεραπεία άλλωστε, υπάρχει σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου, ενώ στο Life Coaching έχουμε σχέση coach-coachee. Έτσι, δημιουργείται μια τελείως διαφορετική δυναμική στην συνεργασία μας.
  • Η Ψυχοθεραπεία διερευνά το παρελθόν και την επιρροή του στο παρόν, ενώ το Life Coaching προσανατολίζεται αποκλειστικά στο παρόν και το μέλλον γιατί εξετάζει σε ποιο σημείο βρίσκεται τώρα ο άνθρωπος, πού θέλει να φτάσει και πώς θα το επιτύχει.
  • Η συνεργασία μεταξύ coach-coachee είναι πολύ πιο σύντομη συγκριτικά με την διαδικασία της Ψυχοθεραπείας, καθώς το Life Coaching δεσμεύεται να υποστηρίξει τον άνθρωπο να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν είσαι σίγουρος/η αν το Life Coaching είναι κατάλληλο για σένα, είναι μέρος της επαγγελματικής μας πρακτικής να κάνουμε με κάθε ενδιαφερόμενο/η μια δωρεάν συνάντηση γνωριμίας κατά την οποία διερευνούμε κατά πόσο η προσέγγιση του Life Coaching είναι κατάλληλη για να σε υποστηρίξει στο εκάστοτε συγκεκριμένο θέμα που σε απασχολεί.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το Life Coaching

Το αυθεντικό Life Coaching είναι μια επαγγελματική πρακτική εξαιρετικά αποτελεσματική, με πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που σημειώνει ραγδαία εξέλιξη διεθνώς.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Life Coaching είναι η κατάλληλη εκπαίδευση του επαγγελματία Life Coach, καθώς και η εναρμόνιση του με τον κώδικα ηθικής και καλής πρακτικής όπως καθορίζεται από τους επίσημους φορείς για το Coaching.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλα επαγγέλματα, έτσι και στο Life Coaching υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να πληροί κάποιος για να αποκτήσει την ιδιότητα του Life Coach και να μπορεί να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Life Coaching.

Η αποτελεσματικότητα του Life Coaching έγκειται σε τρία βασικά σημεία:

  • Η συνεργασία μεταξύ του Coachee και του Coach δημιουργεί ορμή. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος και ο Life Coach γίνονται ομάδα και αξιοποιείται η δυναμική που αναπτύσσεται γενικά μέσα σε ένα πλαίσιο ομάδας.
  • Ο κάθε στόχος καθορίζεται με ακρίβεια. Έτσι, ο άνθρωπος γνωρίζει κάθε στιγμή τι έχει να κάνει και γιατί χρειάζεται να το κάνει, με αποτέλεσμα να ενεργεί γρηγορότερα και πιο στοχευμένα.
  • Ο άνθρωπος σημειώνει προσωπική ανάπτυξη. Αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας του Life Coaching είναι η ενίσχυση των δυνατών σημείων, η αποδυνάμωση των αδύνατων σημείων και η ανάπτυξη νέων ικανοτήτων. Κατά συνέπεια οικοδομείται μια περισσότερο επιτυχημένη, ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή.
  1. https://www.lifecoachpetrina.com/ ↩︎
Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top