Αρχική » Άρθρα υγείας » Παθήσεις » Νοσογόνος παχυσαρκία

Νοσογόνος παχυσαρκία

Τι είναι η νοσογόνος παχυσαρκία;

Η Νοσογόνος Παχυσαρκία είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σωματικού βάρους και συσσώρευση σωματικού λίπους. Ο ορισμός της νοσογόνου παχυσαρκίας γίνεται με βάση το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) γνωστό και ως BMI (Body Mass Index).

“Συγκεκριμένα, άτομα με BMI άνω του 40 Kg/m2 χωρίς άλλες παθήσεις ή του 35 Kg/m2 που εμφανίζουν τουλάχιστον 2 συνοδά νοσήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται επεμβατικά (χειρουργικά)”, τονίζει η Δρ Βρακοπούλου – Βρεττάκου Ζωή, Γενικός Χειρουργός (www.vrakopoulousurgery.com), διότι είναι πλέον τεκμηριωμένο από τις  μελέτες ότι κινδυνεύουν περισσότερο από την παχυσαρκία τους παρά από την επέμβαση. Επίσης, είναι σχεδόν αδύνατον να διατηρήσουν την απώλεια βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα με δίαιτες και συντηρητικές μεθόδους, αφού επέρχεται κόπωση από τους περιορισμούς των μεθόδων αυτών.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το δικό σας ΔΜΣ

Γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν;

Η δίαιτα είναι το πρωταρχικό μέτρο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ωστόσο έχει αποτελέσματα κυρίως σε υπέρβαρα άτομα. Στα παχύσαρκα άτομα τις περισσότερες φορές αποτυγχάνει, ενώ ακόμα και αν επιτευχθεί μείωση βάρους, αυτή δεν είναι αρκετή και σε μερικούς μήνες το βάρος επανέρχεται. Μόνο 3-5% των παχύσαρκων ατόμων καταφέρνει να χάσει το βάρος του και να μην το ξαναπάρει.

Η νοσογόνος παχυσαρκία σχετίζεται με την υπογονιμότητα;

Δυστυχώς είναι αλήθεια. Για κάθε μονάδα αύξησης του ΔΜΣ πάνω από το 29 kg/m2 , η πιθανότητα να μείνει έγκυος μια γυναίκα φυσιολογικά μειώνεται κατά 5%, ενώ ο κίνδυνος υπογονιμότητας σε παχύσαρκες γυναίκες φτάνει το 78%. Επίσης, αρνητικά επηρεάζονται και οι άντρες από την παχυσαρκία. Έχει αποδειχθεί οτι παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση σε σπερματοζωάρια, διαταραχές στην μορφολογία και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και στυτική δυσλειτουργία.

Πώς αντιμετωπίζεται η νοσογόνος παχυσαρκία χειρουργικά;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές χειρουργικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η επιλογή θα πρέπει να γίνεται με τη συμβουλή ιατρού εξειδικευμένου στην βαριατρική χειρουργική και να στηρίζεται στις διατροφικές συνήθειες αλλά και στην παρουσία τυχόν άλλον συνοδών νοσημάτων του ασθενούς.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλά και τη βαρύτητα διαφόρων νοσημάτων,  όπως είναι:

  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, στεφανιαία νόσος)
  • Οστεοαρθρίτιδα και κινητικά προβλήματα
  • Αναπνευστικά προβλήματα (υπνική άπνοια, αναπνευστική ανεπάρκεια)
  • Κατάθλιψη
  • Κάποιες μορφές καρκίνου, όπως του παχέως εντέρου.

Πρέπει επιπλέον να επισημάνουμε ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) κατατάσσει τη βαριά παχυσαρκία στην ίδια κατηγορία με τη σοβαρή καρδιακή νόσο, τον σακχαρώδη διαβήτη και την ανοσοκαταστολή.

Ποια χειρουργική τεχνική είναι η καλύτερη;

Η χειρουργική της παχυσαρκίας  ή αλλιώς βαριατρική χειρουργική περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών τεχνικών (γαστρικό μανίκι ή Sleeve, διαφόρους τύπους παρακάμψεων ή bypass κ.α) με στόχο την οριστική αντιμετώπιση της πάθησης.

Δεν υπάρχει μια επέμβαση που να είναι κατάλληλη για όλους, γι’ αυτό είναι πολυ σημαντική η επίσκεψη σε χειρουργό εξειδικευμένο στη βαριατρική χειρουργική, έτσι ώστε μαζί με τον ασθενή

να γίνει σωστή επιλογή της επέμβασης που ‘ταιριάζει’ στον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη γιατρό: www.bookadoc.gr/divisions/βρακοπούλου-γαβριέλλα-ζωή/

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top