Αρχική » Άρθρα υγείας » Ψυχολογία » Post vacation blues: Τι είναι και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Post vacation blues: Τι είναι και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Τι είναι το post-vacation-blues

Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό περιοδικό “Healthline”, το “post vacation blues” περιγράφει την μελαγχολία που αισθάνεται κανείς αφότου επιστρέψει από τις πολυήμερες ή ολιγοήμερες διακοπές του.  Το συναίσθημα της ματαίωσης, της δυσαρέσκειας στην καθημερινότητα, είναι πιθανό, να κάνουν την εμφάνισή τους, έπειτα από κάθε συνήθεια που προηγουμένως του δημιουργούσε εφορία. Τα συναισθήματα αυτά πηγάζουν μέσα από τη διαδικασία της σύγκρισης. Ως εκ τούτου, ο ταξιδιώτης ξεκινά να συγκρίνει τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει κατά την επιστροφή στη ρουτίνα του με τα θετικά συναισθήματα που βίωνε μέχρι πρότινος, κατά διάρκεια των ευχάριστων διακοπών του. Παρόλο που είναι γεγονός πως οι διακοπές αυξάνουν το αίσθημα της χαράς, δυστυχώς η ένταση της δεν έχει διάρκεια. Η τελευταία παρατήρηση οδηγεί στην εκδήλωση συγκεκριμένων συμπτωμάτων.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του Post-vacation-blues

  1. Αλλαγή στη συμπεριφορά.
  2. Ευερεθιστότητα.
  3. Μειωμένο αίσθημα πείνας
  4. Νοσταλγία.
  5. Θλίψη

Με ποιόν τρόπο το αντιμετωπίζεις

Υπάρχουν tips/τεχνικές για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα που ακολουθούν το “post vacation blues“. Κάποιες από τις παρακάτω μάλιστα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

  • Συνάντησε φίλους & μέλη της οικογένειάς σου!

Μπορείς να προγραμματίσεις ένα γεύμα με τους δικούς σου ανθρώπους, να ξεκινήσεις μία συζήτηση μαζί τους. “Οι διακοπές αποτελούν ευκαιρία για να συνδεθεί κανείς ουσιαστικά με τους φίλους και την οικογένειά του”. Το να συνεχίσει κανείς μετά τις διακοπές να διεκδικεί τη συγκεκριμένη σύνδεση, από μόνο του μπορεί να  βοηθήσει πολύ!

  • Αποτοξίνωση!

Στις διακοπές, έχουμε την τάση να ακολουθούμε ένα μη ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και ύπνου. Είναι γεγονός πως οι ώρες του ύπνου είναι ακαθόριστες, ενώ τυχαίνει να καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ, γλυκά και τροφές πλούσιες σε θερμίδες. Το να ακολουθήσουμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σίγουρα θα βοηθήσει στο να νιώσουμε καλύτερα ψυχολογικά και σωματικά. Internal Link

  • Μη μένεις σπίτι!

Έρευνες δείχνουν οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους (90%) μέσα στο σπίτι. Η επαφή με τη φύση οδηγεί σε βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση των επιπέδων άγχους. Επίσης, η επαφή με τη φύση, βελτιώνει και τη σωματική μας υγεία.

  • Τακτοποίησε, οργάνωσε και καθάρισε το χώρο που μένεις!

Εάν ο χώρος που μένεις σου προκαλεί άγχος και ευερεθιστότητα, τότε είναι πιθανό πως αν τον αλλάξεις, θα αλλάξει και η διάθεσή σου. Εφόσον όμως νιώθεις πως κάτι τέτοιο φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο, τότε μπορείς να ξεκινήσεις οργανώνοντας βήμα βήμα τα πράγματά σου.

  • Αποθήκευσε και μοιράσου τις εμπειρίες και τις φωτογραφίες σου!

Μπορείς να παρατείνεις την εμπειρία των διακοπών σου με το να εκτυπώσεις, να οργανώσεις, να κάνεις upload και να μοιραστείς τις φωτογραφίες από τα αγαπημένα μέρη που επισκέφτηκες. Μην ξεχνάς πως σε κάθε μία φωτογραφία είναι ευκαιρία να κρατήσεις κάποιες σημειώσεις σχετικά με το μέρος στο οποίο την τράβηξες. Μπορείς ακόμη και να σημειώσεις πώς ένιωσες ή να αναφέρεις τα ονόματα των ανθρώπων που είναι μαζί σου στη φωτογραφία!

Επιπλέον, αν είσαι καλλιτέχνης, ακόμη καλύτερα, ζωγράφισε τις αναμνήσεις σου, ή δώσε τους μορφή μέσα από ένα γλυπτό.

  • Σημείωσε μία κριτική για τα μέρη που πήγες!

Μπορείς να γράψεις μία Online κριτική για τις υπηρεσίες που σου προσέφεραν στα μέρη που επισκέφτηκες αλλά και τους ανθρώπους που σε εξυπηρέτησαν. Με το να σημειώσεις κάποια tips ή να κάνεις θετικά και αρνητικά σχόλια που αφορούν το μέρος που επισκέφτηκες, θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση των διακοπών κάποιου που δεν γνωρίζει. Επίσης, κάτι τέτοιο θα αυξήσει και την αξιοπιστία του, ενώ παράλληλα θα προστατεύσει και κάποιον τρίτο από τυχόν κακή εμπειρία που πιθανόν να βίωσες!

  • Άλλαξε συνήθειες! 

Το ταξίδι, σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψεις κάτι που δεν περίμενες, κάτι που δεν είναι οικείο. Είναι ευκαιρία να ζήσεις την πόλη σου σαν να ήσουν ταξιδιώτης! Είναι ευκαιρία να εξερευνήσεις νέα μέρη , να ανακαλύψεις ένα νέο στέκι, να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο και να δεις την πόλη σου μέσα από μία νέα οπτική. Θα σε βοηθήσει πολύ να διαβάσεις έναν ταξιδιωτικό οδηγό για την πόλη που μένεις!

  • Ήρθε η ώρα να κάνεις πραγματικότητα την αλλαγή που έχεις στο μυαλό σου!

Το διάστημα των διακοπών, συχνά, είναι εποικοδομητικό αλλά και η ευκαιρία για να προχωρήσει κανείς στις μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή του. Αυτό συμβαίνει διότι όταν απομακρυνόμαστε από τη ρουτίνα, παρατηρούμε τη ζωή μας από μία άλλη οπτική γωνία, διαφορετική. Το διάστημα των διακοπών είναι ευκαιρία λοιπόν να θέσει κανείς νέους στόχους, να χτίσει νέες σχέσεις, να αναρωτηθεί για το ρόλο του στην κοινωνία, να σκεφτεί την ποιότητα της ζωής του. Και τώρα που επέστρεψες, βήμα βήμα να εκτελέσεις κάθε μία σου σκέψη που θεωρείς ευεργετική για την εξέλιξή σου.

  • Εκπαιδεύσου στην πρακτική του “mindfulness” & της ευγνωμοσύνης!

Οι διακοπές είναι η ευκαιρία για να επικεντρωθείς στο τί έχεις καταφέρει μέχρι στιγμής στη ζωή σου. Να νιώσεις ευγνωμοσύνη για όλα εκείνα που έχεις κατακτήσει. Σημαντικό είναι και το αίσθημα της ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν. Αυτό προκαλεί θετικά συναισθήματα και σκέψεις που βοηθούν στη βελτίωση τυχόν δυσλειτουργικών μοτίβων συμπεριφοράς. Άλλωστε, όσο γόνιμο είναι να ξεφεύγει κανείς από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα του, εξίσου παραγωγικό είναι να επικεντρώνεται σε όλα εκείνα τα καλά που τη συνθέτουν και να ευγνωμονεί για αυτά. Το ίδιο σημαντική με την πρακτική της «ευγνωμοσύνης», είναι και η πρακτική του «mindfulness». Η συγκεκριμένη πρακτική, μειώνει τα επίπεδα του stress internal link και καλλιεργεί το αίσθημα του well-being.

Τι κάνω αν τα συμπτώματα του post-vacation-blues παραμένουν;

Συχνά, επιστρέφουμε από τις διακοπές και νιώθουμε ξεκούραστοι και χαρούμενοι. Τα χαρούμενα συναισθήματα όμως σύντομα εξασθενούν και τη θέση τους καταλαμβάνει η αλλαγή στη συμπεριφορά και τη διάθεσή μας, συμπτώματα που περιγράφει το “post vacation blues“. Συχνό είναι ακόμη και το αίσθημα αποσύνδεσης από τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και η έντονη ανάγκη για απομόνωση.

Είναι ασφαλές να νιώθουμε κατά την επιστροφή μας στην καθημερινότητα, ευερεθιστότητα και να έχουμε κακή διάθεση. Σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά επιμένουν για περισσότερο χρονικό διάστημα. Εάν λοιπόν τα συμπτώματα αυτά επιμένουν, τότε είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας/θεραπευτή, ο οποίος μέσα από κατάλληλες τεχνικές θα βοηθήσει τον θεραπεύομενο να ανακτήσει προοδευτικά το αίσθημα

Δες εδώ https://bookadoc.gr/divisions/speciality/ψυχολόγος/ το δίκτυο των Ψυχολόγων και κλείσε ραντεβού με τον κατάλληλο για σένα θεραπευτή!

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top