Αρχική » Άρθρα υγείας » Παθήσεις » Κιρσοί κάτω άκρων: Ποια είναι η θεραπεία;

Κιρσοί κάτω άκρων: Ποια είναι η θεραπεία;

Πως αναγνωρίζω τι είναι οι κιρσοί κάτω άκρων και ποια είναι η θεραπεία;

Ο Αγγειοχειρούργος Βακαλόπουλος Παύλος μας μιλάει παρακάτω για τα συμπτώματα, την διάγνωση και την θεραπεία των κιρσών.

Τι Είναι;

Οι κιρσοί είναι διατεταμένες επιφανειακές φλέβες, κυρίως των κάτω άκρων. Είναι αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και τους λέμε πρωτοπαθείς. Μερικές φορές, όχι συχνά, είναι αποτέλεσμα άλλων καταστάσεων όπως :

  • παλαιάς φλεβοθρόμβωσης των εν τω βάθει (εσωτερικών) φλεβών,
  • τραυματισμού κ.ά.,

και έχουν όνομα: “δευτεροπαθείς κιρσoί”. Η αντιμετώπιση των δευτεροπαθών κιρσών είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, σαφώς εξατομικευμένη και είναι συνήθως συντηρητική και σπανιότερα χειρουργική.

Θα ασχοληθούμε με τους πρωτοπαθείς επιφανειακούς κιρσούς που αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με αυτό το πρόβλημα.

Αφορά λοιπόν ουσιαστικά «χαλασμένες» φλέβες. Καθώς δεν μπορούν να επιτελούν την αποστολή τους που είναι να επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά. (βλέπε φλεβική ανεπάρκεια – τι είναι). Έτσι το αίμα με την βαρύτητα γυρίζει προς τα κάτω, λιμνάζει μέσα στις φλέβες,  τις διογκώνει και μοιάζουν σαν ένα λάστιχο που το έχει κάποιος τραβήξει και αυτό έχει χαλαρώσει χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση.

Συμπτώματα

Οι κιρσοί όπως αναφέραμε είναι αποτέλεσμα της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων. Έτσι τα συμπτώματα μπορεί να είναι : πόνος, αίσθημα κούρασης, πρήξιμο, κράμπες, αίσθημα καύσους, κνησμός, ερυθρότητα στα πόδιαΟ πόνος μπορεί να αφορά όλο το πόδι σαν αίσθημα βάρους αλλά και να το εντοπίζουμε στην πορεία του κιρσού. Η επιφάνεια του δέρματος γύρω από τους κιρσούς είναι ζεστή.

Σε περίπτωση που το αίμα μέσα στους κιρσούς πήξει τότε μιλάμε για θρόμβωση (βλέπε θρόμβωση φλέβας – συμπτώματα).

Μερικές φορές, όχι σπάνια, μπορεί να γίνει ρήξη του κιρσού, με αποτέλεσμα την αιμορραγία. Μία αιμορραγία που είναι πολλές φορές ιδιαίτερα εντυπωσιακή και οδηγεί τον ασθενή στο νοσοκομείο αρκετά πανικοβλημένο. Μπορεί να συμβεί μετά από κάποιο κτύπημα στο πόδι, ξύρισμα στις γυναίκες ή αυτόματα, ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου.

Σε προχωρημένες και παραμελημένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργείτε πληγή γύρω από τον αστράγαλο και λίγο πιο πάνω, που ονομάζουμε άτονο έλκη. (βλέπε φλεβικό έλκος)

Διάγνωση

Η διάγνωση των κιρσών είναι επισκοπική. Δηλαδή τους βλέπει ο καθένας. Ο ιατρός όμως μπορεί και πρέπει να τους αξιολογήσει κατά πόσο επηρεάζουν την συνολική λειτουργία των φλεβών, αν τα συμπτώματα που αναφέρει ο ασθενής αφορούν την παρουσία τους. Έτσι η λήψη του ιστορικού από τον ασθενή, ατομικού και οικογενειακού, η κλινική εξέταση και δοκιμασίες θα οδηγήσει τον ιατρό στην ορθή  διάγνωση και αξιολόγηση. Θα αποσαφηνίσει αν τα συμπτώματα αφορούν τους κιρσούς και την φλεβική ανεπάρκεια ή σε άλλα αίτια όπως παθήσεις των νεύρων, των μυών ή των οστών.

Το έγχρωμο υπερηχογράφημα, το περιβόητο triplex, των φλεβών στα πόδια θα δώσει σημαντικές πληροφορίες στον ιατρό και θα αποκλείσει ή επιβεβαιώσει σοβαρότερες καταστάσεις όπως η φλεβοθρόμβωση. Όμως υπάρχει σημαντική απόσταση των ευρημάτων του triplex από τα συμπτώματα που αναφέρει ο ασθενής και αυτό πρέπει να ερμηνεύσει και αξιολογήσει ο αγγειοχειρουργός.

Θεραπεία

Η επιλογή της θεραπευτικής μεθόδου είναι εξατομικευμένη. Καθώς υπάρχουν προϋποθέσεις, ενδείξεις και αντενδείξεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ενώ η ενημέρωση του ασθενούς  είναι εξίσου σημαντική. Ο γιατρός προτείνει και ο ασθενής αποφασίζει με κριτήριο όχι τόσο τις λίγες γνώσεις του, αλλά το αλάνθαστο κριτήριο της εμπιστοσύνης που αισθάνεται.

Χειρουργική θεραπεία
(Eκτομή / Laser)
Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να είναι είτε η κλασσική αφαίρεση της ανεπαρκούσης μείζονος ή/και ελάσσονος σαφηνούς (σαφηνεκτομή). Και η ταυτόχρονη εκτομή των κιρσών είτε η συρρίκνωση (κάψιμο) αυτών με laser
Άλλες θεραπευτικές
εφαρμογές
RF είναι μια συναφή διαδικασία-θεραπεία με αυτήν του laser, αλλά αντί για χρήση laser εφαρμόζονται ραδιοκύματα. Μελέτες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της σε σχέση με το laser και την σαφηνεκτομή.
Foam Sclerotherapy Πρόκειται για συναφή διαδικασία-θεραπεία με αυτήν του laser και του RF. Εκχύεται ειδικός αφρός εντός της φλέβας που προκαλεί συρρίκνωση-σύγκλειση αυτής. Τα αποτελέσματά της είναι υπό έντονη αμφισβήτηση.

Διάβασε επίσης: Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Υπάρχει λύση;

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top