Αρχική » Άρθρα υγείας » Παθήσεις » Κλινική εξέταση του μαστού: Πως αυτοεξεταζόμαστε;

Κλινική εξέταση του μαστού: Πως αυτοεξεταζόμαστε;

Κλινική εξέταση του μαστού: Πως αυτοεξεταζόμαστε;

Στο Ιατρείο χειρουργικής Μαστού η κλινική εξέταση της ασθενούς περιλαμβάνει:

  • φυσική εξέταση των μαστών που συμπληρώνουμε, εφόσον κρίνουμε αναγκαίο με υπερηχογραφική συσχέτιση
  • μαστογραφική συσχέτιση των ψηλαφητικών και υπερηχογραφικών ευρημάτων
  • διαφορική διάγνωση και σύσταση για περαιτέρω ενέργειες
  • γραπτό ενημερωτικό σημείωμα με τις απαραίτητες ανωτέρω πληροφορίες

Κατά την κλινική εξέταση αναζητάμε:

  • Ψηλαφητές μάζες
  • Έκκριση από τη θηλή
  • Εισολκή δέρματος-θηλής
  • Αλλαγές του δέρματος του μαστού ή της θηλής
  • Διόγκωση λεμφαδένων

Δυσφορία στην περιοχή του μαστού

  • Χρονική αλληλουχία: βαθμιαία ή αιφνίδια εισβολή – χρονικό διάστημα που παραμένει το σύμπτωμα. Είναι το σύμπτωμα διαλείπον ή συνεχές.
  • Σχέση με την εμμηνορρυσία: χρονική συσχέτιση – βαρύτητα.
  • Χαρακτήρας του άλγους: καυσαλγία, διαξιφιστικό άλγος, αμβλύς πόνος, ετερόπλευρος ή αμφοτερόπλευρος, εντόπιση, αντανακλάσεις.
  • Συνοδά συμπτώματα: ύπαρξη διογκώσεως ή μάζας , έκκριμα θηλής.
  • Φάρμακα

Μαζα ή διόγκωση στον μαστό.

  • Χρονικές συσχετίσεις: Χρονικό διάστημα αφότου παρατηρήσαμε τη διόγκωση – είναι διόγκωση διαλείπουσα ή υποτροπιάζει σε σχέση με την εμμηνορρυσία.
  • Συμπτώματα: Ευαισθησία ή πονος.
  • Μετάβολές του όγκου: μέγεθος, χαρακτηριστικά, σχέση με την εμμηνορρυσία (χρονική σχέση, βαρυτητα).
  • Συνοδά συμπτώματα: εισολκή της θηλής, παρουσία επώδυνης λεμφαδενοπάθειας.

Έκκριμά της θηλής

  • Χαρακτηριστικά: βαθμιαία ή αιφνίδια εισβολή, διάρκεια, χρώμα, σύσταση, οσμή, ποσότητα.
  • Συνοδά συμπτώματα: εισολκή θηλής-όγκος ή δυσφορία στην περιοχή του μαστού.
  • Συνοδοί παράγοντες: σχέση με εμμηνορρυσία ή άλλη δραστηριότητα – πρόσφατος τραυματισμός του μαστού.

Tεχνική της αυτοεξέτασης-επισκόπιση-οδηγίες

Στάδιο 1ο (θέση όρθια)

  1. Η εξεταζόμενη στέκει όρθια απέναντι από έναν καθρέφτη αρκετά μεγάλο, ώστε να διακριθεί με ευχέρεια το στήθος της. Οφείλει να  παρατηρεί με προσοχή τον κάθε μαστό, ψάχνοντας για κάτι ασυνήθιστο: ασυμμετρία, εισολκή του δέρματος, ερυθρότητα, εξανθηματοειδή βλάβη ή έκκριση από τη θηλή.
  1. Η εξεταζόμενη επαναλαμβάνει την επισκόπηση σταυρώνοντας τα δάκτυλά της και φέρνοντας τα χέρια της πίσω από το κεφάλι εφαρμόζοντας ελαφρά πίεση προς τα εμπρός.
  1. Στην συνέχεια τελειώνει την επισκόπηση τοποθετώντας τα χέρια στη λεκάνη της, σκύβοντας ελαφρά προς τον καθρέφτη και φέρνοντας ώμους κι αγκώνες εμπρός. Ακολουθώντας τα βήματα αυτά θα αισθάνεται τους μυς του θώρακά της να σφίγγουν.
  1. Ολοκληρώνουμε το 1ο στάδιο της εξέτασης πιέζοντας ελαφρά τη θηλή του μαστού μεταξύ αντίχειρα και δείκτη του χεριού της αντίθετης πλευράς, ενώ παρατηρούμε για πιθανή έκκριση από αυτή υγρού (γαλακτώδους, πυώδους, αιμορραγικού, ορώδους). Έλκεται η θηλή προς τα εμπρός κι εκτμούμε την ευχέρεια κινητικότητάς της, όπως κι ενδεχόμενη ευαισθησία της.

Στάδιο 2ο (θέση ύπτια)

Ανωμαλίες στην αρχιτεκτονική του μαστού είναι πιο εύκολα αντιληπτές σε αυτή τη θέση, καθώς έτσι οι ιστοί είναι απλωμένοι ενώ στηρίζοντε στο σκληρότερο θωρακικό τοίχωμα.

  • Η εξεταζόμενη ξαπλώνει χαλαρή, φέρνοντας το χέρι πίσω από το κεφάλι, τοποθετώντας προηγουμένως ένα λεπτό μαξιλαράκι κάτω από τον εξεταζόμενο ώμο. Χρησιμοποιούμε ως εργαλείο ψηλάφησης οι ράγες των 3 μεσαίων δακτύλων του χεριού της αντίθετης από την εξεταζόμενη πλευρά. Ψηλαφίζουμε σχολαστικά τον μαστό σε όλη του την έκταση, ενώ ακολουθούμε στερεότυπη πορεία (κυκλική ή γραμμοειδή). Αναζητούμε κάποια διόγκωση.
  • Επισκόπηση: Με την ασθενή σε καθιστή θέση και τους βραχίονες να πέφτουν χαλαρά στα πλάγια, κάνουμε επισκόπηση κάθε μαστού ξεχωριστά και κάνουμε σύγκριση με τον ετερόπλευρο. Όσον αφορά στο μέγεθος, στη συμμετρία, στο περίγραμμα, στο χρώμα, στην υφή του δέρματος και στο σχήμα του φλεβικού δικτύου. Το δέρμα πρέπει να έχει λεία υφή και το περίγραμμα να είναι συνεχές. Η ύπαρξη εισολκών και βοθρίων, αντιπροσωπεύει τη συστολή του ινώδους ιστού που συνοδεύει το καρκίνωμα. Η εμφάνιση του δέρματος δίκην «φλοιού πορτοκαλιού» (peau d’orange) σημαίνει την παρουσία οιδήματος στο μαστό το οποίο οφείλει σε παρακώλυση της λεμφικής παροχετέυσεως και παρατηρούμε σε προχωρημένο νεόπλασμα. Το δέρμα είναι πεπαχυσμένο με διευρυμένους πόρους κι επίταση των γραμμώσεων του.
  • Το σχήμα του φλεβικού δικτύου πρέπει να είναι το ίδιο και στους δύο μαστούς. Το φλεβικό δικτυωτό πρέπει να είναι εμφανές αν και συνήθως είναι πολύ εμφανές και διατεταμένο μόνο στους μαστούς των εγκύων και των παχύσαρκων γυναικών. Αν το φαινόμενο αυτό είναι αμφοτερόπλευρο δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ψηλάφηση

Η εξεταζόμενη  θα πρέπει να είναι καθιστή σταυρώνοντας τα δάκτυλά της και φέρνοντας τα χέρια της πίσω από το κεφάλι εφαρμόζοντας ελαφρά πίεση προς τα εμπρός.

Η ψηλάφηση συνεχίζει με την ασθενή σε ύπτια θέση, αφού τοποθετήσει τον ένα βραχίονα πίσω από το κεφάλι της. Τοποθετούμε ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από τον αντίστοιχο ώμο, έτσι ώστε ο ιστός του μαστού να απλώνει ομαλότερα προς το θωρακικό τοίχωμα. Αν τυχόν εντοπίσουμε κάποιο οζίδιο σημειώνουμε τη θέση του, τα χαρακτηριστικά του, τις διαστάσεις του και τη κινητικότητα του.

Η ψηλάφηση θα πρέπει να γίνει σε όλα τα τεταρτημόρια των μαστών και να χρησιμοποιήσουμε τις ράγες των δακτύλων, οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες από τις κορυφές.

Θα πρέπει να γίνει συστηματική ψηλάφηση, πιέζοντας απαλά αλλά σταθερά προς το θωρακικό τοίχωμα, στρέφοντας τα δάχτυλα κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού ή αντίστροφα.

Η ψηλάφηση αρχίζει από την κορυφή του μαστού αρχικά προς τα έξω και στη συνέχεια προς τα μέσα έως ότου γίνει ψηλάφιση ολόκληρου του μαστού.

Σημαντικό είναι να συμπεριλαμβάνουμε στην ψηλάφηση η ουρά του Spence. Διότι οι περισσότερες κακοήθειες εμφανίζουν στο άνω έξω τεταρτημόριο του μαστού. Οι πρώιμες βλάβες μπορεί να είναι μικροσκοπικές και να κάνουμε ανίχνευση μόνο μετά από σχολαστική αντικειμενική εξέταση.

Θηλή

Κάνουμε ψιλάφηση της θηλής και στους άνδρες και στις γυναίκες ασθενείς. Συμπιέζουμε τη θηλή ανάμεσα στο δείκτη και στον αντίχειρα και ελέγχουμε τη παρουσία εκκρίματος. Αν εμφανίσει έκκριμα σημειώνουμε το χρώμα του και προσδιορίζουμε τη προέλευση του κάνοντας μαλάξεις ακτινωτά γύρω από την άλω. Στη φάση αυτή μπορεί να λάβουμε επίχρισμα του εκκρίματος για κυτταρολογική εξέταση.

Λεμφαδένες

Για να ψλαφίσουμε τη μασχαλιαία κοιλότητα, η εξεταζόμενη θα είναι σε καθιστή θέση με τους βραχίονες κεκαμμένους στους αγκώνες. Με τη παλαμιαία επιφάνεια των δακτύλων του κλινικού γιατρού κάνει ψιλάφηση τη μασχαλιαία κοιλότητα πιέζοντας σταθερά προς τα επάνω. Εν συνεχεία, μετακινούμε τα δάκτυλα προς τα κάτω, έτσι ώστε να διατρέξει απαλά τους μαλακούς ιστούς πάνω στο θωρακικό τοίχωμα και τους μύες της μασχάλης. Τέλος, θα πρέπει ο γιατρός να είναι βέβαιος ότι έχει γίνει ψηλάφηση όλων των περιοχών της μασχάλης. ( – η κορυφή, το κεντρικό ή μεσαίο τμήμα κατά μήκος του θωρακικού κλωβού, το πλάγιο τμήμα κατά μήκος  της άνω επιφάνειας του βραχίονα, το έσω τοίχωμα κατά μήκος των θωρακικών μυών και το οπίσθιο τοίχωμα κατά μήκος του ορίου της ωμοπλάτης.)

Επίσης, θα πρέπει να περιγράφουμε τους αδένες που κάνουμε ψιλάφηση ανάλογα με την εντόπιση, το μέγεθος, το σχήμα, τη σύσταση, την ευαισθησία, την τυχόν σύμφυση τους με τους παρακείμενους ιστούς και τον αφορισμό των ορίων τους. Επιπρόσθετα, πρέπει να γίνει ψηλάφιση στη υπερκλείδιος περιοχή για παρουσία διογκωμένων λεμφαδένων ( αδένες του Virchow).

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top