Αρχική » Άρθρα υγείας » Παθήσεις » Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Υπάρχει λύση;
Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Υπάρχει λύση;

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια επώδυνη πάθηση που εντοπίζεται στην περιοχή του καρπού και της άκρας χειρός. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας σωλήνας στην περιοχή του καρπού. Το περιεχόμενό του είναι το μέσο νεύρο καθώς και οι 9 καμπτήρες τένοντες των δακτύλων του χεριού, ενώ σκεπάζεται από τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Το μέσο νεύρο δίνει αίσθηση στα πρώτα τρία δάκτυλα του χεριού και κίνηση στους μύες της βάσης του αντίχειρα, απαραίτητους για την εκτέλεση λεπτών καθημερινών κινήσεων του χεριού και κυρίως σύλληψης αντικειμένων. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα οφείλεται στην πίεση που υφίσταται το μέσο νεύρο, καθώς διέρχεται από τον καρπιαίο σωλήνα στην περιοχή μετάβασης του πήχη στην άκρα χείρα.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα των χεριών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Προσβάλλει συνήθως γυναίκες μέσης ηλικίας κατά τη διάρκεια της έναρξης της εμμηνόπαυσης.

Ποιες είναι οι αιτίες

 • Συστηματικές φλεγμονώδεις παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα)
 • Επαναλαμβανόμενη & έντονη χρησιμοποίηση των χεριών
 • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψεως του καρπού
 • Μεταβολικά νοσήματα, με συνηθέστερο τον σακχαρώδη διαβήτη
 • Ενδοκρινολογικές διαταραχές, όπως είναι ο υπερθυρεοειδισμός ή οι ορμονικές διαταραχές μετά την εμμηνόπαυση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Κατάγματα καρπού
 • Ανατομικές ανωμαλίες

ALERT: Άνθρωποι που στην καθημερινή τους εργασία καταπονούν τους συνδέσμους του καρπού επανειλημμένα, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι χρήστες υπολογιστών, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, οι μουσικοί, οι ξυλουργοί, οι μηχανικοί κ.α.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι τα παρακάτω:

 • Αδυναμία της άκρας χειρός
 • Δυσκολία στην σύλληψη αντικειμένων ή στην συγκράτηση αυτών
 • Δυσκολία στην εκτέλεση λεπτών κινήσεων
 • Μειωμένη αίσθηση ή «αίσθημα βελόνων» στα δάκτυλα του χεριού
 • Πόνος ή μούδιασμα που είναι χειρότερο την νύχτα ή σε ξυπνά από τον ύπνο
 • Αίσθημα καύσου ή μυρμήγκιασμα στα 3δάκτυλα ή πόνος που επεκτείνεται στον καρπό ή τον πήχη.
 • Αίσθημα πρηξίματος στα δάκτυλα
 • Δυσκολία να σχηματισθεί γροθιά

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση επιτυγχάνεται με τη σωστή κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τον εργαστηριακό έλεγχο (ηλεκτρομυογράφημα). Σπανιότερα απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τον καθορισμό της αιτιολογίας της νόσου. Επίσης, επειδή αντίστοιχα συμπτώματα παρατηρούνται και από μία κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στον αυχένα, πριν αποφασισθεί χειρουργείο είναι σωστό να γίνει μια μαγνητική τομογραφία στην αυχενική μοίρα για να αποκλεισθεί μια άλλη παθολογία που μπορεί να συνυπάρχει.

Ποια είναι η θεραπεία

Η θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Όταν η συμπτωματολογία δεν είναι ιδιαίτερα έντονη και το νεύρο δεν είναι ιδιαίτερα επηρεασμένο, αρκεί η περιστασιακή χρήση αντιφλεγμονωδών και ναρθήκων που ακινητοποιούν τον καρπό.

Όταν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά, συνιστάται η χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου με διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα. Η χειρουργική διάνοιξη περιλαμβάνει τη διατομή του εγκαρσίου συνδέσμου και γίνεται με τοπική αναισθησία στην περιοχή του καρπού. Οι χειρουργικές τεχνικές περιλαμβάνουν την ανοικτή χειρουργική μέθοδο, την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο και , τα τελευταία χρόνια, την ενδοσκοπική μέθοδο με τομή λιγότερο από 1 εκατοστό. Η επιλογή της σωστής θεραπείας και η ορθή χειρουργική τεχνική οδηγεί σε αποτελέσματα που αγγίζουν το 100% επιτυχίας στην αντιμετώπιση.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top