Αρχική » Άρθρα υγείας » Παθήσεις » Kότσι ποδιού: Συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση;
Κότσι ποδιού- Πώς αντιμετωπίζεται

Kότσι ποδιού: Συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση;



Τι είναι το Κότσι ποδιού

Πρόκειται για μία παραμόρφωση που δημιουργείται στο εσωτερικό της βάσης του μεγάλου δακτύλου του άκρου ποδός (Βλαισός μέγας δάκτυλος) και συνοδεύεται από τοπική διόγκωση και απόκλιση αυτού του δακτύλου προς τα έξω. Το κότσι ποδιού δημιουργεί δυσκολίες λόγω της παραμόρφωσης, ιδιαίτερα στη βάδιση, με αποτέλεσμα πόνο και δυσχέρεια στη βάδιση και δυσκολία ανεύρεσης κατάλληλων υποδημάτων.

Τι το προκαλεί

Η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική. Η συνηθέστερη αιτία σχηματισμού του είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων. Μελέτες δείχνουν ότι το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχουν κότσια, σε αναλογία 9 φορές συχνότερα από ότι στους άνδρεs.
Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα (από μητέρα σε κόρη, ιδίως όταν εμφανίζεται σε νεαρές κοπέλες), η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η βλαισοπλατυποδία.

Θεραπεία


Όταν η παραμόρφωση είναι μικρή, συστήνεται η συντηρητική αντιμετώπιση με τη χρήση ευρύχωρων υποδημάτων και ειδικών πάτων που χρησιμοποιούνται εσωτερικά στο υπόδημα. Παράλληλα, ο νάρθηκας για κότσι είναι μια από τις πιο συχνές μεθόδους συντηρητικής αντιμετώπισης.

Προσοχή: H συντηρητική αντιμετώπιση δεν εξαφανίζει το κότσι. Απλώς, ίσως καθυστερεί την εξέλιξή του και ανακουφίζει προσωρινά από το συμπτώματα.

Όταν όμως η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει και ο ασθενής εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες και πόνο στη βάδιση, τότε καταφεύγουμε στη χειρουργική αντιμετώπιση. Ο χειρουργός πρέπει να χρησιμοποιεί τη σωστή μέθοδο που επιβάλλεται μετά από μελέτη της κάθε περίπτωσης και να εξηγεί με λεπτομέρειες στον κάθε ασθενή το χειρουργικό και μετεγχειρητικό πρόγραμμα, για να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν πάνω από 150 διαφορετικές τεχνικές στη χειρουργική πρακτική, που όλες έχουν σαν στόχο να επαναφέρουν τον άξονα της άρθρωσης, να απομακρύνουν την εξόστωση και να ανακουφίσουν από τον πόνο. Δεν υπάρχει κάποια χειρουργική μέθοδος που να διορθώνει όλα τα πόδια, γιατί το κάθε πόδι παρουσιάζει τη δική του παραμόρφωση. Με τον κατάλληλο ακτινολογικό έλεγχο και ανάλογα με το βαθμό της παραμόρφωσης, κρίνεται η πιο κατάλληλη θεραπεία. Επίσης, εάν το πρόβλημα αφορά και τα δύο πόδια, είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζεται σε ένα χειρουργείο.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται παράλληλα και ανώδυνες μικροχειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου, οι οποίες γίνονται διαδερμικά με τοπική αναισθησία, προκειμένου να εξασφαλίζεται ποιοτικό και μόνιμο αποτέλεσμα, με νοσηλεία λίγων μόνο ωρών.

Καλό είναι να γνωρίζετε


• Η αναισθησία που συνήθως χρησιμοποιείται είναι τοπική (μούδιασμα μόνο του ποδιού που χειρουργείται) και η νοσηλεία που απαιτείται συνήθως είναι ολιγόωρη έως ένα βράδυ.
• Μετεγχειρητικά οι ασθενείς περπατούν άμεσα με ειδικό παπούτσι χωρίς πατερίτσες
• Παπούτσια μπορούν να χρησιμοποιηθούν 1 μήνα μετά το χειρουργείο και το μετεγχειρητικό οίδημα του ποδιού υποχωρεί σταδιακά μετά από 2-3 μήνες χωρίς να προκαλεί δυσκολία στη βάδιση.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top