Το φαινόμενο της πρόωρης εκσπερμάτισης απασχολεί πολύ μεγάλο μέρος του αντρικού πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ειδικότερα , περίπου 1 στους 3 άνδρες έχει φανεί να έχει συμπτώματα ή και διαταραχή πρόωρης εκσπερμάτισης. Με τις παγκόσμιες μελέτες ωστόσο να κυμαίνουν το ποσοστό επιπολασμού από 1 – 75%, κυρίως λόγω διαφορετικών κριτηρίων μελέτης.
Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση;
Ο κοινώς αποδεκτός ορισμός της Διεθνούς Κοινότητας Σεξουαλικής Ιατρικής (ISSM) αναφέρει πως:
«Η εκσπερμάτιση πάντα ή σχεδόν πάντα προκύπτουν εντός ενός λεπτού από την είσοδο στον κόλπο ή και προ της εισόδου». Το χρονικό όριο του ενός λεπτού προκύπτει από τις μελέτες ετών. Αυτές παρουσιάζουν σταθερά ότι μεγάλο ποσοστό ανδρών που εμπίπτουν στα κριτήρια πρόωρης εκσπερμάτισης έχουν Ενδοκολπικό Λανθάνοντα Χρόνο Εκσπερμάτισης. (ΕΛΧΕ, ο χρόνος από την είσοδο στον κόλπο μέχρι την εκσπερμάτιση) μικρότερο ή ίσο του λεπτού. Προσθέτοντάς, σημαντικές παράμετροι της διάγνωσης, είναι:
- η ικανότητα του άνδρα να ασκεί βουλητικό έλεγχο στην εκσπερμάτισή του.
- Το ποσοστό των επαφών που κάνει εμφάνιση η πρόωρη εκσπερμάτιση.
- Το χρονικό διάστημα που τον απασχολεί το φαινόμενο αλλά και το επίπεδο δυσφορίας/δυσλειτουργίας που προκαλεί στον ίδιο και τη σύντροφό του.
4 τύποι πρόωρης εκσπερμάτισης:
1) Πρωτογενής ΠΕ (γρήγορη εκσπερμάτιση σε (σχεδόν) όλες τις επαφές, με (σχεδόν) όλες τις συντρόφους, από την αρχή της ερωτικής ζωής και σε όλη τη διάρκειά της, ΕΛΧΕ 60’’ ΣΤΟ 80% των περιπτώσεων.)
2) Δευτερογενής ΠΕ (αιφνίδια ή σταδιακή εμφάνιση γρήγορης εκσπερμάτισης στη διάρκεια της ερωτικής ζωής, με προϋπάρχουσα κανονική εκσπερμάτιση με βιολογική ή ψυχολογική/σχεσιακή αιτιολογία)
3) Φυσιολογική ποικιλομορφία ΠΕ (απρόβλεπτη/ ακανόνιστη εμφάνιση γρήγορης εκσπερμάτισης, με εντύπωση ελαττωμένου ελέγχου της εκσπερμάτισης, κανονικός ή βραχύς ΕΛΧΕ)
4) Υποκειμενική ΠΕ (υποκειμενική εντύπωση γρήγορης εκσπερμάτισης ή ανεπάρκειας ελέγχου εκσπερμάτισης, ικανότητα καθυστέρησης εκσπερμάτισης ελαττωμένη ή απούσα, ΕΛΧΕ κανονικός ή και μεγαλύτερης διάρκειας)
Πως θα την μετριάσω;
Η διαχείριση της πρόωρης εκσπερμάτισης θα εξαρτηθεί από τον τύπο της. Σε πρωτοπαθείς περιπτώσεις, η συνεργασία με ουρολόγο είναι επιβεβλημένη. Ομοίως, συνήθεις θεραπείες αυτού του σταδίου είναι η χρήση τοπικά δρώντων ουσιών, όπως:
- η ξυλοκαΐνη
- η λιδοκαΐνη/πριλοκαΐνη και
- τα αντικαταθλιπτικά τύπου SSRI (Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης) που έχουν ως παρενέργεια την αναστολή της εκσπερμάτισης.
Σε όλους τους παραπάνω τύπους προτείνουμε τη συνεργασία με ειδικό ψυχικής υγείας με εξειδίκευση στη σεξολογία. Ειδικότερα, στους τύπους πρόωρης εκσπερμάτισης 3 και 4, η συνεργασία αυτή αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής. Εκεί, επιλέγουμε κι εφαρμόζουμε τη καταλληλότερη διαχείριση από τις παρακάτω:
- Ψυχοθεραπεία (ατομική ή/και ζεύγους)
- Ασκήσεις stop – start
- Ασκήσεις σωματικής χαλάρωσης
- Ασκήσεις τεχνικής «πίεσης της βαλάνου»
- Ασκήσεις του ηβοκοκκυγικού μυ του περινέου (Kegel)
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίσουμε τον τρόπο που η πρόωρη εκσπερμάτιση κάνει την εμφάνιση της. Εκ του αποτελέσματος, θα γνωρίζουμε τον τύπο διάκρισης και θα μπορέσουμε ευκολότερα να το αντιμετωπίσουμε. Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με τους ειδικούς θα καταστήσει ευκολότερη την επίλυση του ζητήματος και θα αφαιρέσει το σημαντικότερο εμπόδιο από τον ενδιαφερόμενο: το άγχος!