Αρχική » Άρθρα υγείας » Παθήσεις » Διατροφή και άθληση

Διατροφή και άθληση

Από την αρχαιότητα είχε γίνει αντιληπτή η κομβική σημασία της διατροφής στους αθλητές. Αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της αθλητικής τους προετοιμασίας αλλά και της καθημερινής τους ζωής. Στην αρχαία Ελλάδα η υγεία και η ομορφιά του σώματος θεωρούταν υψηλής προτεραιότητας και πολυτιμότατο αγαθό. Ενώ παράλληλα στηλήτευαν τις υπερβολές του επαγγελματικού αθλητισμού και τις άσχημες πλευρές του. Αυτό συμπυκνωνόταν στο γνωστό αρχαίο γνωμικό ‘’νους υγιής εν σώματι υγιεί’’. Κατά τον Αριστοτέλη άλλωστε ο σκοπός της άθλησης είναι αισθητικός και παιδαγωγικός.

Σύγχρονη διατροφή

Στις μέρες μας έχουμε χάσει αυτό το δρόμο, με τη χρήση των αναβολικών φαρμάκων και των συμπληρωμάτων διατροφής η οποία πια αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Ο εύκολος δρόμος της βελτίωσης των αθλητικών επιδόσεων μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής και ακόμα περισσότερο των αναβολικών φαρμάκων δε μπορεί παρά να έχει υψηλό κόστος για τη γενικότερη υγεία του ατόμου. Σκοπός μας είναι πλέον να αντιστραφεί αυτή η πορεία και να υποστηρίξουμε το σώμα με φυσικές μεθόδους. Για αυτό το σκοπό μπορεί να γίνει χρήση της διατροφή αλλά και βότανα.

Φυσικές Μέθοδοι

Με την κατανάλωση 4 μερίδων λαχανικών και 4 φρούτων ημερησίως εξασφαλίζουμε τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός για να αντεπεξέλθει στην προπόνηση. Οπότε αυτόματα δε χρειάζεται η λήψη συμπληρώματος βιταμινών. Για τα άτομα που θέλουν να κάνουν αύξηση της μυϊκής τους μάζας η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης παίζει επίσης εξίσου σημαντικό ρόλο. Μιας και οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο των μυών.

  • Για ένα ενήλικο άτομο η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 0,8gr /kg σωματικού βάρους.
  • Για έναν αθλούμενο που επιθυμεί να αυξήσει την μυϊκή του μάζα κάνοντας ασκήσεις με βάρη μια ικανοποιητική πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 1,2-1,8gr /kg σωματικού βάρους ημερισίως. Με το 1,5 gr /kg να κρίνουμε επαρκές.
  • Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα άτομο 70 kg χρειάζεται ημερησίως 70*1,5= 105 gr πρωτεΐνης. Αυτές οι ποσότητες πρωτείνης μπορούν να καλύφθουν εύκολα μέσω των κατάλληλων τροποποιήσεων στην διατροφή μας. Ενδεικτικά παραθέτουμε τα παρακάτω παραδείγματα με τις περιεκτικότητες τροφίμων σε πρωτεΐνη:
  • 1 ποτήρι γάλα= 8 gr
  • 30 gr κρέας-ψάρι-τυρί =περίπου 7 gr
  • 1 αυγό (ασπράδι) =7 gr, 1 φέτα ψωμί = 3 gr.

Για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και αντοχής πολλά βότανα μπορούν να προσφέρουν βοήθεια. Με επικρατέστερους εκπρόσωπους το ασιατικό τζίνσενγκ και το γκουαράνα. Στη πράξη το τζίνσενγκ παρουσιάζει μια ήπια δράση και καθυστερεί την εμφάνιση της κόπωσης. Ενώ το γκουαράνα μια πιο ισχυρή αλλά και πιο βραχείας διάρκειας αύξηση της ενεργητικότητας. Έτσι για παράδειγμα σε έναν ποδοσφαιριστή θα συνιστούσαμε τζίνσενγκ πριν τον αγώνα ενώ σε ένα δρομέα ταχύτητας 100 μέτρων γκουαράνα. Τέλος τα διάφορα αθλητικά ποτά πράγματι αυξάνουν την αθλητική απόδοση έως και 30%. Αλλά μόνο σε προπονήσεις αντοχής (αερόβια άσκηση) που διαρκούν άνω της 1 ώρας.

Συμπεράσματα

Συμπερασματικά, η διατροφή αποτελεί θεμέλιο της αθλητικής απόδοσης, τόσο στην αρχαιότητα όσο και σήμερα. Ωστόσο, η σύγχρονη τάση προς τα αναβολικά και τα συμπληρώματα διατροφής απομακρύνει τους αθλητές από τις φυσικές και υγιεινές μεθόδους ενίσχυσης της απόδοσής τους. Αντί αυτών, μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυσικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυτικά ενισχυτικά, μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Επιστρέφοντας στις φυσικές πρακτικές, μπορούμε να διασφαλίσουμε τη διατήρηση της αθλητικής επίδοσης με τρόπο που προάγει τη μακροχρόνια ευεξία και τη συνολική υγεία του ατόμου.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top