Όπως τονίζει η Παιδίατρος Αικατερίνη Καράλη, η κακοσμία του στόματος στα παιδιά στην πιο συχνή των περιπτώσεων οφείλεται στα μικρόβια που αναπτύσσονται μέσα στη στοματική κοιλότητα. Οι ουσίες που παράγουν αυτά τα μικρόβια έχουν αυτή την άσχημη μυρωδιά.
Πότε εμφανίζεται η κακοσμία στόματος;
Όταν τα παιδιά αναπνέουν από το στόμα αντί από τη μύτη με αποτέλεσμα να ξηραίνεται το στόμα. Αυτό συμβαίνει στα παιδιά με ιογενή ρινική συμφόρηση, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), αλλεργική ρινίτιδα και ιγμορίτιδα.
Επίσης, αυτό μπορεί να συμβεί στα παιδιά που πιπιλούν το δάκτυλο ή που βάζουν στο στόμα συνέχεια την κουβέρτα που σκεπάζονται.
- Kακή υγιεινή στόματος.
- Ξένο σώμα στη μύτη. Κάποια παιδιά μπορεί να βάλουν ένα μικρό αντικείμενο στη μύτη και να μην το αντιληφθεί κανείς. Μετά από λίγες μέρες και λόγω της απόφραξης μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή η οποία εκλύει άσχημη μυρωδιά.
- Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και επαναλαμβανόμενες αμυγδαλίτιδες.
- Κάποιες από τις σπάνιες αιτίες είναι ο διαβήτης, η ηπατική ανεπάρκεια, διάφορα σπάνια μεταβολικά νοσήματα καθώς και κάποιες σπάνιες δηλητηριάσεις.
Πως αντιμετωπίζεται η κακοσμία στόματος;
- Καλή υγιεινή στόματος, εκπαίδευση των παιδιών να πλένουν μετά από κάθε γεύμα τα δόντια τους (1,5 λεπτό τουλάχιστον και βούρτσισμα γλώσσας) και να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα.
- Λήψη άφθονων υγρών, όχι αναψυκτικά κι χυμούς εμπορίου γιατί περιέχουν ζάχαρη που ενισχύει την ανάπτυξη των μικροβίων.
- Συχνές πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε περίπτωση ρινικής συμφόρησης.
- Οπωσδήποτε πρωινό γεύμα που διεγείρει την παραγωγή σάλιου που καθαρίζει τη στοματική κοιλότητα.
Επικοινωνήστε με την Παιδίατρο Καράλη Αικατερίνη για περισσότερες πληροφορίες εδώ: www.bookadoc.gr/divisions/καράλη-αικατερίνη/
Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.