Αρχική » Άρθρα υγείας » Παθήσεις » Τρέξιμο και Πόνος στο Γόνατο

Τρέξιμο και Πόνος στο Γόνατο

Ο πόνος στο γόνατο κατά το τρέξιμο μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, από έμπειρους δρομείς που πιέζουν τον εαυτό τους σκληρά, μέχρι αρχάριους που οι μύες τους δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους άσκηση.

Ο Παναγιώτης Πάντος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος (www.elbowandshoulder.gr) επισημαίνει ότι “το τρέξιμο αποτελεί μια εξαιρετική μορφή άσκησης και ανακούφισης από το άγχος για πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, η συνεχόμενη ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα ενδέχεται να ασκήσει σημαντικό ποσοστό πίεσης στα γόνατα, εκδηλώνοντας πόνο. Τα γόνατα υφίστανται πίεση τριπλάσια του βάρους του σώματος σε κάθε βήμα, και πενταπλάσια όταν κάποιος τρέχει”.

Η δομή της άρθρωσης του γονάτου

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το γόνατο είναι η πιο συχνά τραυματισμένη άρθρωση τόσο σε άτομα που ασχολούνται συστηματικά με το άθλημα, όσο και σε αρχάριους αθλητές. Το γόνατο αποτελείται από δύο κεντρικές αρθρώσεις, την κνημομηριαία, η οποία συνδέει το μηριαίο οστό με την κνήμη, και την επιγονατιδομηριαία, η οποία αποτελεί τη σύνδεση της επιγονατίδας με το μηριαίο οστό. Τη δομή της άρθρωσης συμπληρώνουν οι σύνδεσμοι, οι μηνίσκοι, ο αρθρικός χόνδρος, οι τένοντες, ο αρθρικός θύλακος αλλά και οι μύες, δομικά στοιχεία τα οποία συνδράμουν στην επίτευξη σταθερότητας και στην ομαλή διεξαγωγή μεγάλης ποικιλίας κινήσεων όπως η κάμψη, η έκταση και η περιορισμένου βαθμού στροφική και πλάγια κίνηση.

Το τρέξιμο και ο πόνος στο γόνατο είναι συχνά συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Ο πόνος στο ένα ή και στα δύο γόνατα είναι ένα κοινό φαινόμενο μεταξύ των δρομέων. Σε περίπτωση πόνου, είναι σημαντικό να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μακροχρόνιου τραυματισμού.

Γόνατο του Δρομέα

Η βασικότερη πάθηση που σχετίζεται με το τρέξιμο και την εκδήλωση πόνου στο γόνατο είναι ευρέως γνωστή ως Γόνατο του Δρομέα και περιλαμβάνει μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν πόνο γύρω από την περιοχή του γόνατος, πίσω και γύρω από την επιγονατίδα.

Ο πόνος στο Γόνατο του Δρομέα μπορεί να είναι ανεπαίσθητος ή οξύς και έντονος, και είναι συνήθως πιο αισθητός κατά την ανάβαση σε σκάλες, το κάθισμα, το περπάτημα ή το τρέξιμο σε ανηφόρα. Παράλληλα, μπορεί να εκδηλωθεί οίδημα και ήχος τριξίματος στο γόνατο. Η πάθηση μπορεί να προκύψει εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης και κόπωσης της άρθρωσης, κάποιου τραυματισμού στην επιγονατίδα έπειτα από πτώση, αδυναμίας των μυών του ποδιού όπως ο τετρακέφαλος και παθήσεων του πέλματος όπως η πλατυποδία.

Για την αντιμετώπιση της πάθησης συστήνεται συντηρητική θεραπεία, με ανάπαυση του γόνατος και αποφυγή επιβαρυντικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ικανοποιητικά αποτελέσματα στη θεραπεία της πάθησης προσφέρουν η μυική ενδυνάμωση, η κρυοθεραπεία και η χορήγηση αντιφλεγμονοδών φαρμάκων.

Ρήξη Μηνίσκου

Άλλη μία πάθηση που σχετίζεται με το τρέξιμο και την εκδήλωση πόνου στο γόνατο είναι η ρήξη μηνίσκου. Οι μηνίσκοι είναι δύο τμήματα χόνδρου οι οποίοι απορροφούν τους κραδασμούς και βελτιώνουν τη σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος. Μία ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκύψει όταν ένα άτομο αλλάζει κατεύθυνση ξαφνικά ενώ τρέχει ή στρίβει ξαφνικά το γόνατό του. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δρομείς κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς ο μηνίσκος εξασθενεί με την ηλικία. Οι δρομείς τραυματίζουν συχνότερα τον έσω μηνίσκο, ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό του γόνατος.

Συμπτώματα ρήξης μηνίσκου

Τα συμπτώματα μιας ρήξης μηνίσκου περιλαμβάνουν γενικό πόνο στο γόνατο, οίδημα, δυσκαμψία ή και μια αίσθηση μπλοκαρίσματος της κίνησης της άρθρωσης. Η θεραπεία για τη ρήξη μηνίσκου εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση της ρήξης. Μερικές φορές για μικρής έκτασης ρήξεις συστήνεται συντηρητική θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή, παγοθεραπεία και έναρξη προγράμματος φυσικοθεραπείας. Πιο σοβαρές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται χειρουργικά με αρθροσκόπηση του γόνατος, η οποία συνιστά μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία με ελαχιστοποιημένο χρόνο ανάρρωσης.

Συντηρητική Θεραπεία & Ξεκούραση

Το τρέξιμο και ο πόνος στο γόνατο αποτελούν δύο συνθήκες που σχετίζονται συχνά μεταξύ τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος ενδέχεται να υποχωρήσει από πόνος του με ξεκούραση, παγοθεραπεία και αποφυγή έντονων αθλητικών δραστηριοτήτων. Εάν ένα άτομο ξεκουράζει το γόνατο στο οποίο έχει εκδηλωθεί πόνος για μερικές εβδομάδες και εξακολουθεί να αισθάνεται πόνο ή εάν ο πόνος είναι έντονος, απαιτείται ιατρική φροντίδα.

Ένας ορθοπεδικός είναι σε θέση να κάνει τη σωστή διάγνωση και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε και να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό εδώ: https://bookadoc.gr/divisions/πάντος-παναγιώτης/

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top