Αρχική » Άρθρα υγείας » Παθήσεις » Αίσθηση κούρασης την άνοιξη; Δες γιατί!
Αίσθηση κούρασης την άνοιξη; Δες γιατί!

Αίσθηση κούρασης την άνοιξη; Δες γιατί!

Ποια είναι τα αίτια της «ανοιξιάτικης κούρασης»;

Νιώθεις δυσκολία να σηκωθείς από το κρεβάτι σου τώρα που μπήκε η άνοιξη; Ή νιώθεις συνεχώς νυσταγμένος, κουρασμένος και ανίκανος να συγκεντρωθείς; Είναι πιθανότατα «σύνδρομο εαρινής κόπωσης». Μια κατάσταση που μας κάνει να κουραζόμαστε περισσότερο τους ανοιξιάτικους μήνες. Μάλιστα, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, αυτό το σχεδόν μόνιμο αίσθημα κόπωσης την άνοιξη το βιώνουν κυρίως οι γυναίκες.

Οι παράγοντες που το προκαλούν:

Είμαστε δραστήριοι περισσότερες ώρες:

Δραστηριοποιούμαστε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα γιατί οι μέρες δεν είναι πάντα ίδιες. Από τις 20 ή 21 Μαρτίου (εαρινή ισημερία) έως τις 20 ή 21 Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο). Σε αντίθεση με τους χειμερινούς μήνες που φοράμε πιτζάμες και περνάμε 8 μ.μ. στον καναπέ. Προκειμένου το σώμα και το μυαλό να είναι σε εγρήγορση και συγκέντρωση, το σώμα χρησιμοποιεί παραπάνω ενέργεια, η οποία τελικά οδηγεί σε αυτή την κούραση.

Το σώμα βρίσκεται σε διαδικασία αποτοξίνωσης:

Η διαδικασία της αποτοξίνωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στον οργανισμό την άνοιξη. Τείνουμε να κάνουμε πιο καθιστική ζωή και να τρώμε περισσότερα λιπαρά τρόφιμα με πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με σύμμαχο το φως του ήλιου και την περισσότερη δραστηριότητα, το σώμα προσπαθεί να καθαριστεί από αυτές τις τοξίνες. Ως αποτέλεσμα, θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί το καλοκαίρι με ενθουσιασμό.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι δραστήριο:

Η εμφάνιση εποχιακών αλλεργιών και η περίοδος ιικών εξάρσεων που κορυφώνεται στο τέλος του χειμώνα επιβαρύνουν επιπλέον το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί πολύ σκληρά τον τελευταίο καιρό, και μας κάνουν να χάσουμε σημαντικό μέρος της διαθέσιμης ενέργειας.

Μπορείτε να περιμένετε λίγο, καθώς αυτή η κατάσταση διαρκεί συνήθως μερικές εβδομάδες, εκτός από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τον αρκετό ύπνο για να νιώθετε ενέργεια.

Πηγή: [Spring fatigue–what helps?] – PubMed

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top