Αρχική » Άρθρα υγείας » Παθήσεις » Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στη μέση
Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στη μέση

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στη μέση

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τη φράση «έχει υγρασία και πονάω»; Σίγουρα πολλές. Το αίσθημα του πόνου δεν εμφανίζεται μόνο στην υγρασία, όπου είναι και ο κανόνας, αλλά και γενικότερα, στην αλλαγή του καιρού! Από διάφορες έρευνες έχει φανεί ότι η υγρασία επηρεάζει μια ομάδα υποδοχέων στις αρθρώσεις και αυτές με τη σειρά τους δημιουργούν συμπτώματα πόνου και φλεγμονής στη περιοχή. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος εμφανίζεται σε άτομα που έχουν κάποια ρευματική πάθηση, όμως αρκετά συχνά ο πόνος εμφανίζεται σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως η χρόνια οσφυαλγία, η ισχιαλγία αλλά και σε πολλές άλλες επώδυνες καταστάσεις.

Τι είναι η οσφυαλγία και πώς συνδέεται με την ισχιαλγία


Οσφυαλγία είναι ο πόνος που εντοπίζεται στη μέση, δηλ. στην περιοχή μεταξύ των κάτω ορίων του θωρακικού κλωβού και των γλουτιαίων πτυχών, και μπορεί να αντανακλάται στους μηρούς. Πολλές φορές η οσφυαλγία συνοδεύεται από ισχιαλγία, δηλ. επέκταση του πόνου κατά μήκος του μηρού και της κνήμης φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού. Η οσφυαλγία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας στο γενικό πληθυσμό, αφού είναι η δεύτερη σε συχνότητα παθολογική κατάσταση μετά το κοινό κρυολόγημα. Έχει υπολογιστεί ότι 65-80% των ατόμων του γενικού πληθυσμού παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ενοχοποιείται για το περίπου 25% των προσωρινών αναπηριών και το 40% των μόνιμων, γι΄ αυτό και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται παγκοσμίως στην πρόληψή της. Η οσφυαλγία, από πλευράς διάγνωσης και θεραπείας, είναι μία από τις δυσκολότερες παθήσεις στην καθημερινή κλινική ιατρική παρόλο που έχουν εξελιχθεί οι διαγνωστικές (αξονική ή μαγνητική τομογραφία) αλλά και οι θεραπευτικές δυνατότητες.

Ποιες είναι οι μορφές της οσφυαλγίας


Ανάλογα με τη διάρκειά της η οσφυαλγία διακρίνεται σε τρεις μορφές:
• Στην οξεία οσφυαλγία που έχει διάρκεια μικρότερη από 6 εβδομάδες και αντιπροσωπεύει το 85% όλων των περιπτώσεων οσφυαλγίας.
• Στην υποξεία οσφυαλγία που έχει διάρκεια από 6 μέχρι 12 εβδομάδες και αντιπροσωπεύει το 10% όλων των περιπτώσεων οσφυαλγίας.
• Στη χρόνια οσφυαλγία που έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 12 εβδομάδες και αντιπροσωπεύει το 5% όλων των περιπτώσεων οσφυαλγίας.
Σε επιδημιολογικές μελέτες έχει βρεθεί ότι στο 75% των περιπτώσεων η οσφυαλγία υποτροπιάζει τουλάχιστον μια φορά μέσα σε ένα χρόνο.

Συμπτώματα


Όπως αναφέρει και ο όρος, το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο πόνος στη μέση ο οποίος αρκετές φορές επεκτείνεται και στο γλουτό ή τον μηρό (ισχιαλγία).
Συμπτώματα που συνοδεύουν τον πόνο στη μέση συνήθως είναι:
– Απώλεια βάρους
– Πυρετός
– Εμμένων πόνος που επεκτείνεται και κάτω από τα γόνατα
– Αλλαγές στις συνήθειες που είχατε στην τουαλέτα

Συνήθεις αιτίες οσφυαλγίας


– Ορθοστασία, κακή στάση στην εργασία, πολύωρη οδήγηση, καθιστική θέση
– Ανύψωση αντικειμένου με μεγάλο βάρος ή με λάθος τρόπο
– Απότομη κίνηση
– Σύσπαση μυών ή/και συνδέσμων
– Παθολογία των μεσοσπονδύλιων δίσκων (κήλη, προβολή)
– Αρθρίτιδα
– Οστεοπόρωση
– Σκολίωση
– Σπανιότερα αίτια όπως ο καρκίνος, μόλυνση από μικρόβιο, διαταραχές ύπνου, κακής ποιότητας κρεβάτι και στρώμα

Παράγοντες Κινδύνου


– Αγχώδης και απαιτητική εργασία
– Καθιστική ζωή
– Ηλικία (μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είναι πιθανότερο να πονέσουν από τα παιδιά ή τους εφήβους)
– Άγχος- κατάθλιψη
– Επίπονη αθλητική δραστηριότητα ή φυσική άσκηση
– Εγκυμοσύνη
– Παχυσαρκία
– Κάπνισμα

Πώς γίνεται η διάγνωση της οσφυαλγίας


Σε συνδυασμό με τη λήψη του ιστορικού σας και την κλινική εξέταση, αν ο γιατρός σας υποπτεύεται κάποια πάθηση ή ο πόνος εμμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε ειδικές εξετάσεις όπως:
– Απεικονιστικό έλεγχο πχ. ακτινογραφίες, αξονική/μαγνητική τομογραφία
– Εξετάσεις αίματος
– Ηλεκτρομυογράφημα κάτω άκρων

Η παιδική οσφυαλγία


Ένα αρκετά σοβαρό θέμα τα τελευταία χρόνια είναι η διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα της παιδική οσφυαλγίας, η οποία αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο, και οφείλεται συνήθως σε μυοσυνδεσμικές ρήξεις, βλάβες δίσκων, κήλη δίσκου, μικροβιακές σπονδυλοδισκίτιδες, σπονδυλόλυση, σπονδυλολίσθηση, σκολίωση, ανισοσκελία, όγκους σπονδυλικής στήλης, κλπ. Η γενική γραμμή που πρέπει να ακολουθείται στα παιδιά είναι, ότι κάθε επίμονη οσφυαλγία -ισχιαλγία πέραν του ενός μηνός πρέπει να διερευνάται πλήρως, όχι μόνο με απλές ακτινογραφίες αλλά και ιδίως με μαγνητική τομογραφία και εξετάσεις αίματος.

Θεραπευτική αντιμετώπιση της οσφυαλγίας


Τα θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας περιλαμβάνουν:
• Αναλγητικά φάρμακα
• Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
• Μυοχαλαρωτικά φάρμακα
• Τοπικές εγχύσεις γλυκοκορτικοειδούς φαρμάκου (κορτιζόνης) και τοπικού αναισθητικού
• Επισκληρίδιες εγχύσεις
• Παρασπονδυλικές εγχύσεις
• Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών κάμψης της μέσης, δηλ. των ορθών κοιλιακών μυών, και των μυών έκτασης της μέσης, δηλ. των ραχιαίων μυών
• Ζώνη για τη μέση
• Χειρουργική θεραπεία. Σε πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών (δεν υπερβαίνει το 5%) με δισκοκήλη ή σπονδυλολίσθηση μπορεί να αποτύχει η συντηρητική θεραπεία και να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Η σημερινή εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας έχει δώσει τη δυνατότητα αντιμετώπισης καταστάσεων που σχετίζονται με τη δυσλειτουργία του μεσοσπονδύλιου δίσκου (όπως η δισκοπλαστική με έγχυση gel) χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Πρόληψη & Οσφυαλγία


Υιοθετείστε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές για να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη και να ….προλάβετε την οσφυαλγία:

  • διατήρηση σωστής στάσης του σώματος, όταν καθόμαστε, εργαζόμαστε ή οδηγούμε (προσοχή στην καρέκλα του γραφείου σας, πρέπει να στηρίζει τη μέση)
  • διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
  • φυσική άσκηση & ειδικότερα ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της μέσης, κοιλιακοί και ραχιαίοι
  • χρήση ανατομικού στρώματος μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη εμφάνισης της οσφυλγίας
  • λιγότερο άγχος
  • διακοπή καπνίσματος
  • σωστή τεχνική άρσης βάρους
  • ορθοπαιδικά στρώματα για καλό και «ανατομικό» ύπνο
  • αποφύγετε τις έντονες περιστροφές της μέσης
  • σπρώχνετε ή τραβάτε ένα αντικείμενο αντί να το σηκώνετε
  • αποφύγετε τα ψηλά τακούνια

Πηγές:
https://el.wikipedia.org/
http://www.elire.gr

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.
Scroll to Top